publicatie

Spanning juni 2012 :: Nieuw vertrouwen

Spanning, juni 2012

Inleiding

Nieuw vertrouwen

Samen sociaal uit de crisis. Dat is de belangrijkste boodschap die de SP met het verkiezingsprogramma ‘Nieuw Vertrouwen’ wil uitdragen. Want als er één ding is dat we in dit land zijn kwijtgeraakt, dan is het wel het vertrouwen van de burgers in de politiek. En daarom zullen we er alles aan moeten doen om dit verloren vertrouwen weer terug te winnen. Aan de SP zal het in ieder geval niet liggen. Als wij na 12 september gaan regeren, zullen we alles in het werk stellen om op een sociale en eerlijke manier uit de crisis te komen.

Tiny Kox en Ronald van Raak beschrijven hoe het verkiezingsprogramma van de SP er op hoofdlijnen uit gaat zien. Kerndoel zal zijn om de overheidsfinanciën duurzaam op orde te brengen, zonder schade toe te brengen aan het sociale karakter van de samenleving. Hiertoe zullen wij enerzijds besparen door onder meer een hogere belasting voor de topinkomens in te voeren, maar anderzijds ook flink investeren om de economie weer uit het slop te trekken.

Verder in Spanning drie artikelen over Europa, waarin maar weer eens duidelijk wordt wat een internationalistische partij wij zijn. Voormalig Europarlementariër van de SP Erik Meijer geeft in een interview aan welke socialistische partijen (die momenteel meeregeren) in Europa een inspiratiebron kunnen zijn voor de SP. Tiny Kox laat zien welke internationale contacten de SP allemaal heeft en hoe die tot stand zijn gekomen en Hans van Heijningen staat stil bij het Ierse referendum over het ESM-verdrag dat, hoewel een meerderheid van de Ieren voor stemde, de kansen van links voor toekomstige regeringsdeelname heeft doen groeien.

In dit nummer van Spanning ook veel aandacht voor het Kunduz-akkoord, dat de rekening van de crisis opnieuw bij de gewone burgers legt. Daarbij wordt, bijvoorbeeld uit de column van Sadet Karabulut, nog eens duidelijk dat dit akkoord dat met zoveel gejuich ontvangen werd, nauwelijks verschilt van de verguisde Catshuis-plannen. In beide gevallen gaat het immers om een bezuinigingspakket van 12 miljard euro, dat vooral de mensen treft die de crisis niet veroorzaakt hebben. Zo blijft de nullijn voor ambtenaren, die feitelijk al twee jaar bestaat, in het Kunduz-akkoord gehandhaafd, waardoor ambtenaren er mede door de verhoging van de btw en het eigen risico in de zorg en belasting van de reiskostenvergoeding, flink op achteruit zullen gaan.

In het derde deel van Parels uit de Parlementaire geschiedenis staat de Algemene Bijstandswet uit 1963 centraal, die de kroon vormde op het stelsel van naoorlogse sociale voorzieningen. Dankzij deze wet konden de armen in Nederland een beroep doen op bijstand, in plaats van afhankelijk te zijn van liefdadigheid van anderen.

Op de achterkant gaat Diederik Olders in op een drietal Nobelprijswinnaars van de Economie, die net als de SP betogen dat alleen maar keihard bezuinigen niet de manier is om uit de economische crisis te komen.