Spanning mei 2012 :: Op weg naar een socialer Nederland
Inleiding
Op weg naar een socialer Nederland
De val van het kabinet-Rutte op 21 april jongstleden is een zegen voor Nederland. Nu er een einde is gekomen aan dit rechtse afbraakkabinet, dat in haar bezuinigingsdrift vooral de kwetsbare groepen in onze samenleving keihard trof, is er hoop op een betere en socialere toekomst voor ons land. De verkiezingen van 12 september zouden weleens voor een politieke aardverschuiving kunnen zorgen, waarbij de SP als grote winnaar uit de bus komt. Dat biedt perspectieven om op een sociale manier uit de economische crisis te komen.
In dit nummer van Spanning gaat SP-senator Tiny Kox in op het historische negende partijcongres van december 1999 waarop door alle leden van de SP het beginselprogramma ‘Heel de mens’ werd vastgesteld, dat nog steeds dient als leidraad van onze partij.
SP-scholingsmedewerker Vincent Mulder maakt duidelijk dat het populistische stempel dat de SP door tegenstanders vaak opgedrukt krijgt ook veel positieve kanten kent, zoals weten wat er speelt onder de bevolking. Politicoloog Linda Bos voegt daaraan toe dat populisme slechts
een middel is om het electoraat te bereiken, maar dat de inhoud en betrouwbaarheid van een politieke partij voor de kiezer altijd doorslaggevend zijn.
Een infografic over het kattenbak-akkoord dat door de Kunduz-coalitie werd gesloten laat zien dat de rekening voor de economische crisis wederom bij de gewone burger wordt gelegd.
Verder in Spanning aandacht voor payrolling, een nieuwe vorm van flexibilisering van de arbeidsmarkt, waarbij werknemers van de ene op de andere dag hun baan kwijt kunnen raken.
Econoom David Hollanders gaat kritisch in op het tienpuntenplan van de G500, een jongerenorganisatie, die het politieke landschap grondig wil hervormen door tegelijkertijd lid te worden van het CDA, de PvdA en
de VVD.
Historicus en vakbondslid Matthias van Rossum stelt in zijn artikel dat de solidariteitsacties met de schoonmakers op de Vrije Universiteit, een voorbeeld zouden moeten zijn voor de nieuw op te richten vakbeweging.
In het tweede deel van de rubriek Parels uit de Parlementaire Geschiedenis staat het algemeen kiesrecht centraal, dat na lang touwtrekken tussen liberalen, socialisten en confessionelen in 1917 voor mannen en in 1919 ook voor vrouwen werd ingevoerd.
Tot slot betoogt Arjan Vliegenthart op de achterkant dat Wilders met lege handen achterblijft nu hij het kabinet-Rutte heeft laten vallen en, zoals de SP heeft aangetoond, op bijna tweehonderd punten zijn verkiezingsbeloften heeft gebroken.
Inhoud
- Inleiding: Op weg naar een socialer Nederland
- Heel de mens: Hoe de hele SP in 1999 haar eigen beginselprogramma maakte
- Populistisch als Geuzennaam?
- De kiezer gaat altijd voor de inhoud
- Midden in de samenleving: Ledenenquête geeft inzicht in wie wij zijn en wat wij willen
- Van Catshuisoverleg naar Kattenbak-akkoord
- Payrolling: wel de lusten, niet de lasten
- Wel de vorm, niet de inhoud: De G500 heeft een aardige presentatie, maar de inhoud laat te wensen over
- Van bezetting naar nieuwe vakbeweging!
- Parels uit de parlementaire geschiedenis 2: Algemeen kiesrecht
- De lege handen van Geert Wilders