Spanning april 2012 :: Sociale rechtvaardigheid is kernwaarde van linkse partij
Sociale rechtvaardigheid is kernwaarde van linkse partij
Ledenenquête geeft inzicht in wie wij zijn en wat wij willen
Wie een partij voor de mensen wil zijn, kan niet anders dan een partij van mensen zijn. Maar om dat laatste ook echt in de praktijk te kunnen brengen, is het goed te weten wie wij zijn: waar komen wij vandaan, wat willen wij en wat beweegt ons? Daarom organiseerde de SP eind vorig jaar een grootscheepse ledenenquête. In Spanning een tweeluik over de resultaten. Deze keer: wat vinden wij?
Tekst: Arjan Vliegenthart Foto: Bas Stoffelsen
Internationalisten
De aantasting van de sociale voorzieningen is volgens de deelnemers het grootste probleem in onze samenleving. Vijftig procent van de deelnemers vindt dit. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat het kabinet-Rutte-Verhagen met gedoogsteun van de PVV van Wilders juist op dit terrein hard bezig is de georganiseerde solidariteit te ontmantelen. Maar ook de ongelijke verdeling van kennis, inkomen en macht wordt als een belangrijk probleem ervaren, zowel in Nederland (47%) als wereldwijd (44%). Daarmee bewijst de SP dat haar leden echte internationalisten zijn. Internationale solidariteit scoort hoog, hoger bijvoorbeeld dan integratie (3%), veiligheid (5%) en de strijd tegen het terrorisme (7%). In zoverre ontmaskert de ledenenquête het veelgehoorde verhaal dat SP’ers in wezen maar nationalisten zijn die niet over de grenzen zouden kijken. Niets is minder waar.
Optimisten
Daarnaast zijn we als SP’ers optimistisch over de toekomst van onze partij. Bij komende raadsverkiezingen denkt vijftig procent dat de partij zal groeien. Voor de eerstkomende landelijke verkiezingen zijn de deelnemers nog positiever: 73 procent van de deelnemers denkt dat de SP groter wordt. Dit verschil tussen de lokale en landelijke verwachtingen is opmerkelijk. Dat kan verschillende redenen hebben, maar het hangt zonder enige twijfel voor een deel samen met het hoge vertrouwen dat SP-leden hebben in het functioneren van de Tweede Kamerfractie en Emile Roemer. De Tweede Kamerfractie scoort het hoogst van alle ‘onderdelen’ van de SP: een 7,8. Emile Roemer is het populairste Kamerlid, hij krijgt een 8,5.
Tegelijkertijd betekenen de uitkomsten ook dat er op lokaal niveau nog heel wat te winnen valt. Een verschil van gemiddeld meer dan twintig procent in de verwachtingen betekent dat er het nodige werk aan de winkel is om in het eigen dorp of de eigen stad de handen uit de mouwen te steken en te laten zien dat de SP ook op lokaal niveau het verschil kan maken.
Georiënteerd op samenwerking
Wie in Nederland wil regeren, moet vaak met andere partijen samenwerken. De kans dat de SP op eigen kracht de absolute meerderheid in het parlement haalt, is op dit moment verwaarloosbaar. Bijna tweederde van onze leden vindt dat de SP, om in de regering te komen, moet samenwerken met andere politieke partijen.
Daarbij staat de linkse samenwerking voorop. Van alle potentiële bondgenoten scoren de PvdA en GroenLinks het hoogst, met respectievelijk 79 en 77 procent. Op respectabele afstand gevolgd door D66 (47%) en de Partij voor de Dieren (40%). De uitkomsten van de ledenenquête laten tevens zien dat SP’ers echt linksom uit de crisis willen komen. De SGP (3%), de PVV (4%) en de VVD (6%) zijn de minst geambieerde regeringspartners. Daarmee laat de enquête ook zien dat onze leden door de bank genomen weinig gecharmeerd zijn van de PVV.
Op dit moment heeft de SP een kleine 45.000 leden. Aan de enquête deden bijna 16.000 mensen mee. Dat is dus iets meer dan eenderde. In de volgende Spanning zullen we ingaan op de andere resultaten van de ledenenquête, onder andere: wat is het opleidingsniveau van onze leden, van welke organisaties zijn zij lid en wat doen ze in het dagelijks leven?
Inhoud
- Inleiding: Gedoemd tot kwetsbaarheid
- Bezuinig niet op de meest kwetsbare kinderen
- Sociale rechtvaardigheid is kernwaarde van linkse partij
- Boxmeer: principes boven pluche
- Stop sociale dumping in Europa
- Bezuinigingen treffen vooral de zwaksten
- Franse verkiezingen: neemt links het roer over?
- Waar zit ons vermogen?
- Help me, ik ben vrij!
- Parels uit de parlementaire geschiedenis, deel 1: de AOW
- Inkomensongelijkheid slecht voor economische groei