Rechtse leiders proberen als het om Israël/Gaza gaat vijandschap tussen mensen te creëren
Afgelopen zondag zaaide VVD-leider Yesilgöz bij WNL opnieuw onnodig verdeeldheid door te beweren dat de NS antisemitisme faciliteert door op 7 oktober pro-Palestijnse demonstraties toe te staan op treinstations. Volgens haar legitimeren de demonstranten daarmee, ‘bedoeld of onbedoeld’, terreurgroep Hamas. Dit soort polariserende uitspraken zijn gevaarlijk en niet wat we van leiders zouden moeten verwachten.
In oorlogen zijn het vaak gewone, onschuldige mensen die de hoogste prijs betalen. Het zijn onschuldige burgers die worden vermoord door bombardementen of die op de vlucht slaan voor oorlog en geweld.
We zien de spanningen in ons land ook toenemen. Heftige emoties leiden ertoe dat demonstraties uit de hand lopen. Mensen komen geregeld tegenover elkaar te staan. Terwijl zij allen zorgen hebben over het conflict en het menselijk leed dat er in het Midden-Oosten plaatsvindt. Waar leiders en de internationale gemeenschap niet ingrijpen en falen om tot een staakt-het-vuren te komen, willen mensen dat de oorlog en het geweld stoppen.
Verdeeldheid vergroten
Leiders zetten mensen tegen elkaar op, meestal vanuit politieke belangen, terwijl ze zelf het minste risico lopen. De harde woorden van Yesilgöz bij WNL lossen niets op. Ze zaaien angst, wantrouwen en vergroten de verdeeldheid. De vijandige uitspraken van Wilders aan het adres van burgemeester Halsema gooien nog meer olie op het vuur.
De gruwelijke terreurdaden van Hamas van ongeveer een jaar geleden zijn onacceptabel. De gijzelaars moeten zo snel mogelijk worden vrijgelaten. Tegelijkertijd hebben de bombardementen op Gaza al geleid tot duizenden doden en afschuwelijke omstandigheden. De bombardementen op Libanon vergroten niet alleen het menselijke leed, maar brengen ook een groot risico op verdere escalatie met zich mee, zoals al bleek uit de reactie van Iran.
Mogelijke genocide in Gaza
Het Internationaal Gerechtshof waarschuwde eind mei al voor een mogelijke genocide in Gaza, een waarschuwing die de Nederlandse regering serieus had moeten nemen. Het feit dat het Internationaal Strafhof arrestatiebevelen overweegt tegen de Israëlische premier Netanyahu, zijn minister van Defensie Gallant en drie kopstukken van Hamas, voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, is ook een reden tot actie. Dit zijn allemaal duidelijke redenen om op te staan tegen dit onrecht. Maar de Nederlandse regering kiest ervoor om niets te doen.
Daarom nemen mensen zelf het initiatief om verandering af te dwingen. In tijden van spanningen, zowel in de samenleving als tussen mensen onderling, is het belangrijk het hoofd koel te houden. Mensen die zich uitspreken tegen de oorlog, tegen de bombardementen en tegen de regering-Netanyahu, zijn niet antisemitisch. Rechtse leiders proberen in deze tijd vijandschap tussen mensen te creëren, maar het is juist mogelijk om én tegen antisemitisme én tegen de oorlog te zijn, en tegelijkertijd tegen het doden van duizenden onschuldige mensen. Sterker nog: dit is precies wat onze menselijkheid en solidariteit toont. Dát is wat ons mens maakt, en dát is wat leiders juist nu zouden moeten bevorderen.