nieuws

Verslag partijraad 27 mei 2023

Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:

  • Conclusies en afspraken betreffende de evaluatie Provinciale Statenverkiezing 2023 zijn door de partijraad overgenomen

  • Procedure vaststellen kandidatenlijst en verkiezingsprogramma Europese verkiezingen 2024 aangenomen

11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad

1. Opening en mededelingen

De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV. Vervolgens licht zij de agenda van deze PR toe.

3. Over Leven: een documentaire uit het hart van de inkomenscrisis

Over Leven is een bijzondere documentaire over de woede en dromen van de werkende klasse in ons land. Je krijgt een uniek inkijkje in de levens en de strijd van acht gewone mensen en hun gewone werkplekken. Van het kinderopvanglokaal tot de touringcar. Met liefde voor hun vak, maar leed door slechte werkomstandigheden en lage lonen.

De Partijraad start met een vertoning van de documentaire ‘Over Leven’ van de FNV.

4. Lilian in gesprek met Tuur Elzinga - voorzitter FNV - over de documentaire Over Leven.

Lilian Marijnissen heet Tuur Elzinga welkom. Zij voeren een gesprek over de FNV documentaire. Elzinga geeft aan dat deze is gemaakt omdat het verhalen waren die verteld moesten worden. Het heeft volgens hem maanden geduurd om het begrip ‘graaiflatie’ op de agenda te krijgen. Daarom moeten de verhalen van de mensen die het meemaken worden gedeeld, volgens Elzinga. De mensen die last hebben van de prijsstijgingen hoor je te weinig en de praattafels zitten vol met mensen die de situatie duiden vanuit een ander belang.

Elzinga zegt dat inflatie een herverdeling is, maar dan de verkeerde kant op. Het is geen toeval of incident. De oproep aan het eind van de documentaire is om 60 miljard terug te halen voor de werkenden. Voor een groot deel wil Elzinga dat doen aan de CAO-tafels. Sinds de succesvolle staking bij de NS zie je staking na staking. Mensen zien volgens Elzinga dat de vakbond geen luxe is. Je moet samen opkomen want anders word je steeds armer. Het succes van de stakingen betekent dat werkgevers sneller over de brug komen.

Marijnissen zegt dat de scheve verdeling een gevolg is van het kapitalistische systeem waarin we zitten. Elzinga geeft aan dat dit te corrigeren is. Het is geen natuurwet maar de verzameling van vermogen bij een paar bedrijven is gestaag doorgegaan waardoor zij zich niks van regels hoeven aan te trekken. Om daar iets aan te doen moet er volgens Elzinga voldoende tegenmacht worden georganiseerd. Zo kan er worden afgedwongen dat er meer democratische controle komt en meer zeggenschap binnen bedrijven voor de werkenden. Elzinga zegt dat de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal blijft, tenzij je de werkplek democratiseert.

Marijnissen en Elzinga bespreken naast de documentaire verder nog actuele economische en politieke ontwikkelingen. Marijnissen vraagt vervolgens aan Elzinga hoe de SP de acties van de FNV het beste kan ondersteunen. Daarop zegt Elzinga dat we het echt samen moeten doen. Daarin moeten mensen zelf van onderop het voortouw nemen. Daar waar acties zijn, roept Elzinga op om samen mensen te organiseren.

De PR wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan Elzinga. Deze hebben betrekking op de documentaire en het gesprek met Marijnissen. De antwoorden van Elzinga zijn daarmee in lijn.

5. Afscheid Maarten Hijink

De PR ziet een filmpje met verschillende fragmenten van het werk van voormalig SP-Kamerlid Maarten Hijink. Enkele SP’ers spreken in de video hun dank en waardering uit voor de samenwerking met Hijink.

Lilian Marijnissen spreekt Maarten Hijink over zijn vertrek uit de Tweede Kamer. Als mooiste moment noemt Hijink het regelen van het enorme bedrag voor de zorgsalarissen dat nog jaren gaat doorwerken. Dit wordt betaald met een verhoging van de winstbelasting. Er liggen nog twee wetsvoorstellen, over het afschaffen van het eigen risico en voor zorgbuurthuizen, waar opvolger Jimmy Dijk mee aan de slag kan gaan. Wat Hijink niet gaat missen zijn de debatten over randzaken terwijl bezuinigingen op verpleeghuizen er zo doorheen worden gefietst.

Marijnissen bedankt Hijink voor de samenwerking en noemt de coronatijd als bijzondere herinnering vanwege alle debatten die zij samen voerden en de voorbereidingen die daarvoor nodig waren. Vervolgens ontvangt Hijink enkele cadeaus.

6. Verwelkomen nieuwe leden door afdelingen

Jannie Visscher zegt dat de partij de afgelopen maanden weer veel nieuwe leden heeft mogen ontvangen. Deze moeten warm worden verwelkomd maar er komen regelmatig telefoontjes binnen van nieuwe leden waarmee nog geen contact is opgenomen door afdelingen.

Aldo Schelvis van de afdeling Leeuwarden en Irma Koopman van Helmond vertellen hoe zij dat contact leggen. Koopman vertelt dat ze daar sowieso op bezoek gaan en dan altijd mensen van de afdeling sturen die daarvoor geschikt zijn, niet zomaar iemand die tijd heeft. Zo persoonlijk mogelijk dus bij jongeren bijvoorbeeld een andere jongere sturen. Ook activiteiten voor nieuwe leden worden georganiseerd. Schelvis sluit zich aan bij Koopman. Er wordt echt een beroep gedaan op mensen. Als je voorzichtig gaat vragen dan wordt het niet wat. Zeggen dat je diegene nodig hebt om te bouwen aan de afdeling. Mensen die door SP’ers worden gevraagd om lid te worden hebben volgens Schelvis een grotere kans om ook actief te worden dus daar roept hij toe op.

7. Oprichten en versterken afdelingen

Gerrie Elfrink is vanuit het dagelijks bestuur verantwoordelijk voor het verbeteren van de oprichting en versterking van afdelingen. De PR heeft 29 maart 2022 besloten om op meer plekken als SP aanwezig te zijn om samen met mensen aan de slag te kunnen gaan. Elfrink merkt op dat dat al best heel goed gaat. Op veel plekken zijn nu werkgroepen actief die daar in 2022 nog niet waren. De groep mensen die daar actief mee bezig is en de werkgroepen begeleidt is klein. Elfrink roept de PR op dat als er mensen zijn die zich geschikt achten om hier ook aan bij te dragen, hij dat graag hoort.

Het partijbestuur heeft ingestemd met de status afdeling in oprichting in Kampen. Jasper uit Kampen vertelt nu dat ze daar nu bezig zijn met scholing en het oprichten van een kadergroep. Ze onderzoeken bij inwoners wat een geschikt actietraject zou kunnen zijn om op te zetten.

Vier vertegenwoordigers uit West-Betuwe komen nu naar voren om te vertellen over de status van hun nieuwe afdeling. Vincent is kersvers voorzitter en zegt dat ze begonnen met 45 leden en dat ze nu op 63 zitten. Ook hebben ze een succesvol actietraject gehad, vertelt Vincent. Er was een speeltuin verdwenen die bewoners terug wilden maar de gemeente niet. Via een petitie is de gemeente onder druk gezet en nu wordt er gepraat over welke speeltoestellen er moeten komen. Hierdoor zijn ze er achter gekomen dat het speeltuinbeleid niet deugt en dat willen ze dus ook veranderen.

8. SP Jongeren

Voorzitter van de SP Jongeren, Bastiaan Meijer, vertelt over hun actie met de gouden toiletpot. Die was gericht op de verbouwing van het Amersfoortse stadhuis waar een bedrag van 18 miljoen mee gemoeid gaat. De prikactie was in één dag verzonnen en uitgevoerd, volgens Meijer ging er daardoor een knop om bij aanwezigen dat het zo makkelijk kan zijn. Het aantal leden groeit. Op 2 juli is er ALV met een leuke spreker, wordt er gesproken over de koers van SP Jongeren, is er verkiezing van het bestuur en daarna een barbecue. Eind juli is er ook een Zomerkamp. Meijer roept jongeren op om zich aan te melden en hij roept de voorzitters op om binnen hun afdelingen jongeren te enthousiasmeren.

9 Vervolg evaluatie Provinciale Statenverkiezingen 2023

Campagneleider Jimmy Dijk vertelt nu over de evaluatie van de Provinciale Statenverkiezingen 2023. Op verschillende manieren is er informatie verzameld na de verkiezingen om goed te kunnen evalueren. Ook is er, na een initiatief van enkele afdelingen, een uitvraag gedaan bij vier maatschappelijke organisaties om te reflecteren op de uitslag. Van twee van de vier organisaties is een reactie gekomen. Zodra de anderen ook binnen zijn, zal Jimmy Dijk die ook met de PR bespreken.

Jimmy Dijk vertelt beknopt de belangrijkste conclusies. Naast de voorgestelde afspraken wil het bestuur ook een manifest opstellen met sympathiserende buitenstaanders over de staat van de samenleving. Dijk roept op dat als vandaag de afspraken worden onderschreven, er onderling ook aan wordt gehouden.

De PR reageert op de stukken. Er wordt gereflecteerd op de inhoud en er worden enkele concrete suggesties gedaan en vragen gesteld. Zo wordt gevraagd naar de onderwerpen die moeten gaan schuren. De conclusies worden gedeeld, de vraag die bij enkelen nog leeft is hoe de partij ze ten uitvoering gaat brengen. Ook wordt gevraagd naar een reflectie van de fractie in Den Haag. Ook wordt er een oproep gedaan om beter gebruik te maken van Social Media.

Jimmy Dijk reageert nu op de vragen en suggesties vanuit de Partijraad. De thema’s die moeten gaan schuren zijn niet punten die Jimmy Dijk nu zo even op tafel gaat leggen omdat hij vindt dat die niet van hem moeten komen. Hij roept de Partijraad op om het bestuur en de fractie te voeden met belangrijke onderwerpen waar uitspraken over moeten komen. Dijk geeft aan dat wat social media betreft er een inhaalslag heeft plaatsgevonden en dat het nu professioneler gaat dan eerst. Lokaal en regionaal is er nog wel een grote slag te maken.

De Partijraad brengt het voorstel in stemming en neemt het aan.

Rik Janssen spreekt als voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de SP de Partijraad toe over de nieuwe pensioenwet. Hij gaat in op een technisch element van de wet waardoor de fractie vindt dat deze niet zo in stemming kan worden gebracht. Hoogleraren geven de SP daar gelijk in, de minister wil alsnog door. Janssen roept op om bij de demonstratie te zijn op de dag waarop de wet in stemming wordt gebracht.

10. Planning en procedure Europese verkiezingen 2024

Arnout Hoekstra geeft aan dat er in juni 2024 verkiezingen zijn voor het Europees Parlement. Dit is van belang omdat er samenhang is tussen alle thema’s waar de SP voor opkomt en hoe dat gaat in Europa. Daarom moet de partij volgens Hoekstra in gesprek gaan om dat goed voor te bereiden. Er is een kandidatenlijst en een verkiezingsprogramma nodig om mensen mee te overtuigen. Er ligt nu een voorstel hoe dat volgens het partijbestuur geregeld moet worden. Vanuit Nijmegen ligt er een wijzigingsvoorstel voor. Hoekstra geeft aan dat dit raakt aan een discussie binnen het partijbestuur over de vraag of dit via het congres moet worden vastgesteld of via de Partijraad. De statuten laten dat vrij. Het bestuur stelt voor om het via de Partijraad te doen omdat er niet een compleet nieuw verhaal wordt geschreven. Veel is al duidelijk en wat van belang is, is om duidelijk te hebben wat de belangrijke punten zijn.

Vanuit de Partijraad wordt nu gereageerd op het voorstel. Er worden zorgen gedeeld over de planning die te krap zou zijn richting de verkiezingen. Afdeling Nijmegen licht hun wijzigingsvoorstel toe en wil vaststelling van een programma via een congres laten lopen zodat zoveel mogelijk leden kunnen meebeslissen. Verschillende afdelingen spreken zich uit over het voorstel van Nijmegen en het voorstel van het partijbestuur.

Hoekstra geeft aan dat de leden echt worden betrokken, bijvoorbeeld door middel van de enquête die in het proces staat opgenomen. Er moeten vanuit de SP antwoorden komen op grensoverschrijdende problemen en dat begint volgens Hoekstra in de afdelingen. De argumenten uit het wijzigingsvoorstel snapt Hoekstra maar er is gekozen om daar op een andere manier aan tegemoet te komen. Het proces geeft alle leden inspraak en tijdens het volgende congres is ruimte om het te hebben over de Europese verkiezingen maar dan op een andere manier dan Nijmegen beoogt. Om die reden wordt het voorstel van Nijmegen afgeraden. Hoekstra is niet bang dat de partij met deze planning te laat is omdat de verkiezingen pas in juni zijn.

Allereerst wordt nu het wijzigingsvoorstel van de afdeling Nijmegen in stemming gebracht. Dit wordt niet aangenomen.

Vervolgens wordt het voorstel ‘Procedure vaststellen kandidatenlijst en verkiezingsprogramma Europese verkiezingen 2024’ in stemming gebracht. Dit wordt aangenomen.

11 Partijbrede campagne ‘Kosten omlaag, lonen omhoog’

Jimmy Dijk geeft een update over de partijbrede campagne. Hij begint met een terugblik. Dijk geeft aan dat gedurende de campagne de steun is gegroeid. Dat is ook terug te zien in de ledenaantallen. Inmiddels merkt de partij dat energie, in tegenstelling tot eerder, niet meer het belangrijkste punt in de hoofden van mensen is. Navraag tijdens gesprekken in de buurt levert volgens Dijk op dat heel duidelijk is dat de prijs van boodschappen nu het grootste zorgpunt is van mensen. Als mensen de vraag krijgen wat er nog meer van de markt gehaald moet worden dan is dat de zorg. Buiten de steden werd het OV veel genoemd.

Met die constateringen gaat de partij verder aan de slag. De discussie in Den Haag koest af op waar er op moet worden bezuinigd, de SP wil het hebben over waar het geld moet worden gehaald. De komende weken wordt een eerste campagne gestart, gericht op de supermarkten. De winsten moeten daar worden teruggehaald. In opmaat naar een nieuw Prinsjesdagprotest wordt de boodschap omgevormd zodat er naast SP’ers nog meer steunbetuigers bij zijn. Dijk licht vervolgens enkele belangrijke data toe.

Arnout Hoekstra doet een oproep voor het congres. Hij adviseert om met andere afgevaardigden goed te gaan zitten over de adviezen voor de stemmingen. Vervolgens sluit Hoekstra de vergadering.