nieuws

Verslag partijraad 1 oktober 2022

Genomen besluiten tijdens deze partijraad:

  • Verslag partijraad d.d. 25 juni vastgesteld

  • Jaarkalender 2023 vastgesteld

  • Kennisgenomen van de planning tot aan het congres XXVII

 

11.00 uur Partijvoorzitter Jannie Visscher opent de partijraad

 

1. Opening en mededelingen

De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV. Vervolgens licht zij de agenda van deze PR toe.

 

Mededeling terugkoppeling opdracht beroepscommissie

JV begint over de opdracht die de partijraad voor de zomer aan het partijbestuur heeft gegeven. Dat was op het advies van de beroepscommissie n.a.v. 25 partijgenoten uit de afdeling Rotterdam die een beroepszaak hadden aangespannen. De opdracht was om met die mensen in gesprek te gaan om te zien of de relatie hersteld zou kunnen worden. Die 25 mensen zijn allemaal persoonlijk uitgenodigd. 14 van de 25 vonden het niet nodig om nog een gesprek te hebben. Met hen is het gesprek dus niet gevoerd. 11 van de 25 wilden dat wel. Met hen en een delegatie van het PB zijn gesprekken gevoerd. Over en weer is er een toelichting gegeven op de standpunten en waarom de gespreksdeelnemers verschillende dingen hebben gedaan. Daarmee is voldaan aan deze opdracht van de PR.

 

2. Actueel

Lilian Marijnissen bespreekt met Ruud Kuin (hoofd wetenschappelijk bureau) en Renske Leijten enkele actuele kwesties. Allereerst wordt besproken hoe de huidige crisis in de energiesector zo heeft kunnen ontstaan. RK vertelt hoe de liberalisering van de energiemarkt tot stand is gekomen. De SP is volgens RK de enige partij die zich hier consequent tegen heeft verzet. RL zegt vervolgens dat we nu geen grip hebben op de energie. De markt bepaalt voorwaarden en prijzen en daar is niet op te sturen. Er zijn ook landen die het anders hebben gedaan en wel grip hebben gehouden met bijvoorbeeld aandelen in de energiebedrijven. Daar zijn prijzen lager.

RL geeft aan dat de overheid best veel bezit heeft, zoals de gasopslagen, maar dat ze er niet over gaan. Hierdoor zijn prijzen alsnog hoog en hebben gemeenten er weinig aan als ze bijv. gas willen inkopen voor sportclubs en buurthuizen. Over het nieuwe prijsplafond voor de energiekosten zegt RL dat de grenzen voor het verbruik en ook de prijs die worden gecompenseerd niet oké zijn. Mensen die noodgedwongen toch al bespaarden omdat ze de energie al niet konden betalen, worden met een duurzaamheidskorting nog een keer geraakt. Een ander punt is dat er ontzettend veel publiek geld naar private winsten toe gaat met deze regeling. Wat de SP betreft moet er zeggenschap over de energiebedrijven komen voor de steun die wordt gegeven.

 

De PR kijkt nu naar een video met fragmenten uit de algemene beschouwingen. Hierin is Lilian Marijnissen in debat met Mark Rutte over zeggenschap over de energiebedrijven.

LM vervolgt door te duiden hoe dit debat is gegaan. In plaats van een fundamentele discussie over of je als overheid publiek geld moet overmaken naar commerciële bedrijven zonder zeggenschap terug te krijgen, ging het vooral over de onduidelijkheden van het prijsplafond omdat deze laat en onvolledig is verstuurd aan de Kamer. Er is nu een voorstel van de SP aangenomen waardoor het kabinet moet kijken hoe de overheid meer zeggenschap kan krijgen over de energiemarkt. Dat is een goede eerste stap.

De PR kijkt nu naar een videoverslag van het prinsjesdagprotest van 17 september jl.

LM gaat verder in gesprek met Jimmy Dijk over de partijbrede campagne. JD geeft eerst een terugblik op hoe de koopkrachtcampagne tot stand is gekomen. Vertelt hoe in de zomer de boodschap is verscherpt met ‘Nu is het genoeg!’ om zo aan te sluiten bij de onvrede over het kabinet.

Afdelingen Doetinchem, Den Bosch en Robert Bos van het belteam komen nu naar voren. Hans uit Doetinchem zegt dat mensen heel graag wilden vertellen wat ze kwijt wilden aan Rutte. Sander uit Den Bosch vertelt dat het opstarten best moeilijk was maar dat het gaandeweg beter ging. Je moet de goede vragen stellen, bijv. over prijzen in de supermarkt. In Den Bosch is Renske Leijten op bezoek voor een koopkrachtavond. Die avond heeft een volle bus richting het pronsjesdagprotest opgeleverd. Robert Bos van het belteam vertelt dat er 4400 telefoontjes zijn gepleegd n.a.v. de actie. Dit heeft veel sympathisanten, leden en bezoekers voor het protest opgeleverd.

Vanuit de PR komen nu reacties, opmerkingen en tips op de campagne tot nu toe.

Voor het vervolg geeft LM aan dat het logisch is om vol te kiezen voor het thema energie en daar het grotere verhaal aan te koppelen. Enerzijds de kosten van mensen in het hier en nu, anderzijds het fundamentele verhaal over zeggenschap en het nationaliseren van de energie. Publiek debat kan worden aangejaagd, mensen zijn het met de SP eens en er is een kans om fundamenteel iets te veranderen. De SP is de enige partij tot nu toe de straat op gaat en dat is een voordeel richting de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

JD vertelt dat er tot aan de kerst 20 campagnebijeenkomsten komen. Er wordt volgende week ook een volkspetitie opgezet voor het nationaliseren van de energiebedrijven. De vraag aan de PR is of ze dit een goed idee vinden.

 

De PR reageert op het voorstel en vindt het een goed idee om een volkspetitie op te zetten.

Bart van Kent vertelt nu over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Deze kost veel geld en wordt betaald vanuit de pensioenfondsen, wat zorgt voor gevaar voor de pensioenen. Dit nieuwe stelsel zorgt ook voor veel onzekerheid. Hierover zijn in totaal zo’n 30 bijeenkomsten georganiseerd om de druk maximaal te vergroten. Er is een pensioenkrant die afdelingen kunnen verspreiden.

 

3. Hamerstukken

Het partijraadverslag d.d. 25 juni 2022 en de jaarkalender 2023 worden met stemming vastgesteld door de PR. Van de planning tot aan het congres XXVII wordt door de PR kennisgenomen.

 

4. Fractie Eerste Kamer aan het woord

Arnout Hoekstra gaat in gesprek met Rik Janssen, de fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer. RJ vertelt over Tiny Kox die onderdeel is van de fractie en nu voorzitter is van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa en hoe bijzonder dat is. Vervolgens legt hij uit hoe de Eerste Kamer werkt. Janssen noemt voorbeelden van behaalde resultaten zoals het bevriezen van de huren en een motie over de coronawetgeving.

Binnenkort zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarmee zijn het indirect ook verkiezingen voor de Eerste Kamer. De coalitiepartijen hebben daar momenteel een minderheid. Statenleden kiezen de Eerste Kamer waardoor het belangrijke verkiezingen zijn. Het resultaat bij die verkiezingen vertaalt zich volgens RJ direct terug in macht ten opzichte van het kabinet. RJ benadrukt daarom meermaals het belang van deze verkiezingen.

 

5. Oprichten nieuwe afdelingen en werkgroepen

JV vraagt vertegenwoordigers van de afdelingen Sint-Michielsgestel en Meierijstad naar voren te komen. Sint-Michielsgestel is sinds kort een zelfstandige afdeling, voortgekomen uit de afdeling Meierijstad. Penningmeester Gerrie Elfrink vertelt dat een nieuwe afdeling een startbedrag krijgt en de moederafdeling een eenmalige premie. Deze wordt in de vorm van een cheque overhandigd.

 

6. 50 jaar SP

Op 22 oktober vindt er in de Moed een bijeenkomst plaats n.a.v. het 50-jarig bestaan van de SP. JV vertelt dat iedere afdeling daarvoor iemand kan afvaardigen. Dit programma wordt ook live uitgezonden en JV nodigt de afdelingen uit om bijeenkomsten te organiseren om dit samen te kijken. Op die dag wordt het concept van het geactualiseerde beginselprogramma Heel de Mens gelanceerd. Ook zijn er gesprekken met bekende SP’ers zoals Agnes Kant, Remi Poppe en Emile Roemer.

Er zijn ook afdelingen van het eerste uur die, net als de SP, 50 jaar zijn. Hengelo is daar één van. Er wordt 21 oktober een boek uitgebracht over 50 jaar activisme in Twente. Hierover gaan betrokkenen in gesprek. In het boek staan de ervaringen in Twente, het organiseren van mensen en de acties die zijn gevoerd beschreven. De discussies in het boek over strategie, het wel of niet meedoen aan verkiezingen, zijn ook relevant in deze tijd. De auteur van het boek vertelt dat de kern van het boek gaat over het heilige vuur: acties voeren met lange adem.

 

7. Versterken afdelingen

Jimmy Dijk en Gerrie Elfrink vertellen over de stand van zaken als het gaat om het versterken van afdelingen. West-Betuwe is een afdeling in oprichting. JD en GE gaan in gesprek met Vincent van die afdeling i.o. Hij vertelt over gevoerde acties en wat ze doen om de status van afdeling te krijgen. Over de scholingen voor nieuwe leden vertelt JD dat het opvalt dat daar veel mensen op afkomen. Voor de zomer zijn afdelingen gevraagd om een analyse te maken van zichzelf. Er zijn afdelingen die dit nog niet hebben gedaan maar nu nogmaals worden opgeroepen om daar mee aan de slag te gaan. GE vertelt hoe afdelingsverslagen vanaf nu digitaal kunnen worden ingevuld. De insteek is veranderd zodat de vragen meer helpen zijn bij wat afdelingen en de organisatie nodig hebben om te versterken.

 

8. Provinciale Statenverkiezingen 2023

Arnout Hoekstra gaat in gesprek met Marc van Caldenberg, fractievoorzitter in de provincie Limburg. Begin volgend jaar zijn er verkiezingen voor de provincie. MvC vertelt hoe ze vanuit de fractie proberen om meer samenhang te organiseren tussen afdelingen en het belang van de provincie te laten zien. Hiervoor hebben ze een speciale dag georganiseerd waarbij geïnteresseerden op het provinciehuis konden kennismaken met de provincie en de fractie. Uit die dag is veel enthousiasme gekomen van mensen die aangeven mee te willen helpen richting de verkiezingen. Het is een aanrader voor andere provincies om dit ook te doen.

AH vertelt dat de verkiezingen op 15 maart zijn en de voorbereidingen al in volle gang zijn. Er zijn kandidatencommissies, programmacommissies en de planningen staan vast. Dat is nu de volgende mijlpaal om naartoe te gaan. 4 november komen vanuit die commissies de stukken naar de afdelingen. Hiervoor moeten ook ledenvergaderingen worden georganiseerd in de afdelingen. Op SP- net staat de planning voor de ledenvergaderingen en de regioconferenties.

Fenna Feenstra doet nu een oproep aan de partijraad namens de Groningse afdelingen. De oproep gaat over de situatie in Ter Apel. Ze geeft aan hoe mensenrechten fundamenteel worden overtreden door jarenlange neoliberale politiek onder Rutte. Ter Apel verzuipt in politiek onvermogen. Feenstra vraagt alle afdelingen om te vragen aan de gemeenten om tijdelijke opvang en vervoer naar die opvang te regelen. Er zijn voorbeeldbrieven en vragen aan colleges beschikbaar.

 

9. SP Jongeren

Namens de SP Jongeren vertelt Debbie van Dijk over de activiteiten van de laatste tijd. Er is een zomerschool geweest en ook hebben de jongeren veel bijgedragen aan het prinsjesdagprotest. Daarnaast zijn ze ook druk bezig met lokale groepen. Hierover vertellen jongeren uit Groningen en Den Haag. In Groningen zijn ze naar studentenwoningbouw gegaan om aandacht te vragen voor de energietoeslag voor studenten. Hiervoor is ook een demonstratie georganiseerd. In Den Haag hebben de jongeren een actie georganiseerd met bewoners van een studentencomplex. Dit complex is extreem slecht onderhouden met als gevolg ernstige gezondheidsrisico’s. Om te beginnen zijn de jongeren gaan aankloppen om met de bewoners te praten. Nu is er een vaste club mensen die wekelijks bij elkaar komt. De media pakt inmiddels ook groot uit. Dat helpt om de pandjesbaas onder druk te zetten.

Jannie Visscher bedankt de aanwezigen en sluit de partijraad