Verslag partijraad 19 maart 2022
Genomen besluiten
Verslag d.d. 29 januari 2022 vastgesteld
Peter van Zutphen benoemd als lid van de Commissie Heel de mens
Kennisgenomen van het eindrapport van de evaluatiecommissie Kiezen partijbestuur
Vanaf heden de verkiezing van het partijbestuur – conform de huidige statuten – weer via het congres te laten verlopen
Vanaf volgende bestuursperiode de zittingsperiode voor partijbestuursleden te verlengen naar totaal 4 jaar, en dit te verweken in onze statuten
In het geval van de 16 besproken beroepszaken is het oordeel van de beroepscommissie overgenomen
Notitie ‘Opdracht aan het partijbestuur 2022-2023’ vastgesteld
Kennisgenomen van de uitvoeringsplannen ‘Groeien/leden werven, betrekken en activeren’ en ‘Versterken van de SP’
11.00 uur Partijvoorzitter Jannie Visscher opent de partijraad
1. Opening en mededelingen
De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV. Leden zijn fysiek aanwezig, gasten digitaal. Stemmen gaat weer met stemkaarten in plaats van via de app.
2. Gastspreker: Tiny Kox over de oorlog in Oekraïne
Tiny Kox is namens de SP lid van de Eerste Kamer en ook president van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Met Lilian Marijnissen gaat hij in gesprek over de oorlog in Oekraïne. TK vertelt over de internationale sancties en wat de internationale gemeenschap nog meer kan doen, zoals ondersteuning van mensenrechtenorganisaties. Rusland heeft kernwapens waardoor de verhouding ongelijk is. TK pleit voor de inzet van diplomaten om duidelijk te maken dat Rusland het krediet heeft verspeeld en herstelbetalingen zal moeten doen.
3. Hamerstukken
3.a Vaststellen verslag d.d. 29 januari 2022
3.b Jaarverslag Internationaal Secretariaat
3.c Benoemen lid commissie actualisatie Heel de Mens
Aan het einde van de PR zijn de hamerstukken in stemming gebracht en aangenomen
4. Terugblik op de gemeenteraadsverkiezingen 2022
Terugblik begint met een filmpje waarin de PR beelden ziet van campagnes en activiteiten uit de afdelingen
Partijsecretaris Arnout Hoekstra leidt dit onderwerp in. Geeft aan dat het belangrijk is om terug te kijken. Er is nu ruimte om eerste indrukken en ervaringen te delen. Ruud Kuin van het wetenschappelijk bureau heeft daarvoor een cijfermatige analyse gedaan.
RK: er komt vanuit het wetenschappelijk bureau nog een uitgebreide rapportage van de verkiezingen. Nu is al duidelijk dat de SP vooral aan zichzelf heeft verloren. Het gaat om plekken waar niet is meegedaan, waar herindelingen en zetelroof hebben plaatsgevonden. Voor een groot deel is het een organisatieprobleem waar iets aan te doen is.
Vervolgens gaat AH in gesprek met Cees Sterkenburg uit Deventer, Wim Hoogervorst uit West-Friesland en Joost van der Sluit uit Delft. De lokale uitslagen en campagnes worden besproken. Duidelijk wordt dat het goed is gegaan in wijken waar de afdelingen extra inzet hebben laten zien. Gezelligheid is belangrijk voor de motivatie en aantrekkingskracht op kiezers.
Partijraad in reactie op de verkiezingsuitslag
De teneur is dat het de hoogste tijd is dat de SP kritisch naar zichzelf kijkt. Er heerst teleurstelling over de uitslag. De PR is in grote mate van mening dat daarvoor niet naar externe factoren moet worden gekeken maar vooral ook naar de eigen organisatie. Wel worden er complimenten uitgedeeld voor de campagne. Er is een roep om een meer onderscheidend verhaal naar voren te brengen als SP. Er wordt door veel leden van de PR geconstateerd dat de SP op dit moment geen aantrekkelijke partij is.
PB in reactie op de PR
Volgens AH is er goede zelfkritiek. Er wordt ook goed gekeken naar waar het goed is gegaan en welke statistische gegevens kunnen worden betrokken.
Lilian Marijnissen over de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen
Volgens LM is er geen enkele reden voor smoesjes en excuses. Mensen hebben geen vertrouwen in de politiek en dus ook niet in de SP. De partij moet nadenken over hoe dat vertrouwen terug te winnen is. Daar is een onderscheidend verhaal voor nodig wat duidelijker moet worden uitgedragen. Helft van Nederland heeft niet gestemd en dat moet de SP zich aantrekken als opdracht.
5. Evaluatie kiezen partijbestuur
De PR heeft een commissie benoemd die het proces van de verkiezing van het partijbestuur heeft geëvalueerd. Aan de hand van het door hen aangeboden rapport, doet het partijbestuur twee voorstellen aan de PR, te weten: het verlengen van de bestuursperiode van 2 naar 4 jaar en om de verkiezing van het bestuur via het congres te laten lopen.
Namens de evaluatiecommissie geeft Joop Welter aan dat er bij 26 van de 134 afdelingen problemen waren met de laatste verkiezing. Volgens de commissie is dat geen goed signaal. Voor wat betreft de twee adviezen geeft JW aan dat de commissie geen uitspraak doet over wel of niet een bestuur te verkiezen tijdens een congres. De verlenging van de zittingsduur is wat de commissie betreft een goede zaak.
AH licht nogmaals de voorgestelde besluiten toe.
Partijraad in eerste termijn
Er is bij de insprekers, op een enkeling na, overeenstemming dat het een goede ontwikkeling is dat verkiezing voortaan weer plaatsvindt tijdens een congres. Wel worden er door velen vraagtekens gezet bij der verlenging van de zittingsperiode van het bestuur. De vraag wordt gesteld hoe er kan worden ingegrepen als er iets niet goed gaat en niet automatisch om de twee jaar een verkiezing plaatsvindt. Ook wordt er een opmerking geplaatst dat er digitaal moet kunnen worden gestemd door alle leden.
PB in reactie op de PR
AH merkt op dat de kandidatencommissie een belangrijk onderdeel is van het proces om een nieuw bestuur te verkiezen. De partij moet daar ook vertrouwen in hebben en voorkomen dat het een beautycontest wordt. In 19% van de afdelingen ging de verkiezing niet goed, dat is onacceptabel. Daarom nu weer via congres. De verlenging van de zittingsduur gaat in eerste instantie niet om de kosten maar over hoe je energie en tijd zo zinvol mogelijk inzet.
Partijraad in tweede termijn
Nogmaals wordt het punt gemaakt dat het moeilijker wordt om een niet functionerend bestuur weg te sturen als de zittingstermijn wordt verlengd. Enkelen reageren negatief op de term beautycontest en geven aan dat dit geen recht doet aan de inzet van afdelingen. Ook in tweede termijn zijn de meeste sprekers voor de weg via het congres.
PB in reactie op de PR
AH geeft aan dat de twee besluiten (verlenging zittingsduur en verkiezing via congres) apart in stemming wordt gebracht. Hij vindt het goed om de uitwisseling van argumenten te horen. In reactie op de tweede termijn merkt hij op dat bij een niet goed functionerend bestuur(slid) er altijd regelingen zijn om daar iets aan te kunnen doen, of dat nou om 2 jaar of 4 gaat.
Tijdens de stemming worden beide besluiten door de PR overgenomen
6. Diverse beroepszaken
Namens de beroepscommissie licht Oscar van Raak de reactie toe op 16 bezwaarschriften die zijn ingediend. Kern van de zaken is de door de PR aangenomen motie ‘ROOD en Marxistisch Forum benoemen tot politieke partij’ (motie Weert). Daarbij zijn ROOD en het Marxistisch Forum aangemerkt als politieke partijen. Met dat als kader heeft de commissie besloten dat de ingediende bezwaren ongegrond zijn.
Partijraad in reactie
Er wordt dank uitgesproken voor het werk van de commissie. Wel wordt er gevraagd wat het PB doet met de kritische kanttekening die de commissie in hun richting plaatst.
PB in reactie op de PR
JV geeft aan dat die kanttekening de eerstvolgende PB-vergadering zal worden geagendeerd en dat de PR hoort wat daar uit is gekomen.
Tijdens de stemming wordt in alle 16 gevallen het oordeel van de commissie overgenomen
7. Doelen voor de komende periode
De partijraad bespreekt een opdracht aan het partijbestuur. Met deze opdracht wordt de organisatie versterkt en moet de SP groeien. Hiervoor worden uitvoeringsplannen geschreven, waarvan er vandaag twee op de agenda staan. De plannen 'Groeien/leden werven, betrekken en activeren' en 'Versterken van de SP' worden nu besproken en ter kennisname aangeboden. De ‘Opdracht aan partijbestuur 2022-2023’ wordt ook in stemming gebracht.
Jimmy Dijk en Gerrie Elfrink werken aan het plan waarmee de basis van de SP moet worden versterkt. Hier geven zij een toelichting op. GE geeft aan dat om Nederland socialistisch te krijgen, er in elke gemeente een SP-afdeling moet zijn. Hiervoor wordt goed gekeken naar welke factoren maken dat een gemeente kansrijk is. Op ongeveer 40 plekken is in eerste instantie werk aan de winkel.
JD: op 20 plekken moeten überhaupt nog afdelingen worden opgericht. Er is een plan met 19 regio’s waarin teams worden gemaakt. Die teams moeten de afdelingen gaan helpen. Verder is er bijzondere aandacht voor de vier grote steden.
Partijraad in reactie
Vanuit de PR komen veel complimenten voor het stuk. De noodzaak om aan meer vitale afdelingen te werken wordt onderkend. Er worden vragen gesteld over hoe de niet-stemmers worden overtuigd, waarom er extra inzet is bij grote steden en of een afdeling alleen vitaal is als die meedoet aan de verkiezingen. Er wordt op gewezen dat er, naast aandacht voor structuren, ook nadrukkelijk aandacht moet zijn voor een inspirerend verhaal.
Reactie vanuit het partijbestuur
GE geeft aan dat afdelingen die niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen inderdaad niet vitaal genoeg zijn. Moet planmatig gebeuren met oog voor waar de meeste potentie zit. Getalsmatig is dat dus ook het geval bij de vier grote steden. JD benadrukt ook nog de partijbrede campagne die als opdracht aan het partijbestuur is gegeven.
Tijdens de stemming wordt de opdracht aan het partijbestuur vastgesteld en wordt kennisgenomen van de uitvoeringsplannen
Tot slot staat JV stil bij de afdeling Doesburg. Deze afdeling bestaat nu ongeveer 40 jaar en dat wordt volgende maand gevierd. Magda Rijk vertelt waarom ze actief is voor de afdeling en geeft aan dat het de hoogste tijd is voor een feestje.
JV sluit de PR om 16.24 uur