nieuws

SP-initiatiefwet stopt verdere splitsing energiebedrijven

Eric Smaling

De SP dient een initiatiefwet in om de verdere splitsing van energiebedrijven een halt toe te roepen. Hiermee voorkomt de partij dat Nederlandse energiebedrijven nodeloos op een concurrentieachterstand worden gezet. Nederland is het enige EU-land dat eigendomssplitsing verplicht voor regionale netbeheerders. Gedwongen splitsing is bovendien geen onderdeel van Europees beleid.

SP -Kamerlid Eric Smaling: ‘door niet te splitsen, behouden we de zeggenschap over onze eigen energievoorziening en maken Nederlandse bedrijven zoals bijvoorbeeld Eneco en Delta een eerlijke kans ten opzichte van ongesplitste buitenlandse reuzen als RWE, EON en Vattenfall. Bovendien behouden we er duizenden banen mee en versterken we de regionale economie.’
 
De initiatiefwet geeft uitvoering aan een wens van de Eerste Kamer, die in december 2015 minister Kamp vroeg de gewraakte splitsing uit de wet te halen totdat die verplicht zou worden door Brussel. De minister weigerde dit, waarna de Eerste Kamer tegen de Gas- en Elektriciteitswet stemde. Door de laatste twee ongesplitste bedrijven, Eneco en Delta te splitsen, worden zij op een flinke achterstand gezet. Ze zullen minder kunnen investeren en de transitie naar duurzame energie wordt erdoor vertraagd, wat een rem is op de uitvoering van het Energie-akkoord. Momenteel is Eneco nog voorloper op het gebied van duurzame energie. Smaling: ‘Deze bedrijven moeten zich kunnen concentreren op duurzame energieopwekking en –voorziening. Een splitsingstraject inzetten kost tijd en arbeidsplaatsen, maar leidt ook de aandacht af van waar het om zou moeten gaan in deze tijd. Door nu een onnodige regionale splitsing af te dwingen dreigen opnieuw 1500 tot 2000 banen te verdwijnen.
 Minister Kamp stelt dat splitsing nodig is om de netten te beschermen tegen risicovolle commerciële activiteiten van energiebedrijven in dezelfde holding. De netten zijn echter al volledig beschermd door de wet. Zelfs bij een faillissement van het energiebedrijf in de holding wordt de financiële positie van de netbeheerder niet bedreigd. De bestaande privatiseringswet uit 2010 verbiedt bovendien dat netten van regionale netbeheerders door een overname in commerciële of buitenlandse handen kunnen vallen. Verder beweert Kamp dat eigendomssplitsing bijdraagt aan lagere prijzen en meer keuzevrijheid voor de consument. Ervaringen in andere EU-landen bewijzen het tegendeel. Duitsland, Frankrijk en Scandinavië kennen lagere elektriciteitsprijzen, terwijl deze landen geen splitsingswet hebben. Volgens de SP is gedwongen splitsing niet alleen overbodig omdat de publieke doelen al zijn gerealiseerd, maar bovendien slecht voor de werkgelegenheid en de transitie naar duurzame energie.