Kandidaten Europees parlement 2014
Zaterdag heeft het SP-congres definitief de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen van 20 mei 2014 vastgesteld.
1. Dennis de Jong
Sinds juli 2009 is Dennis de Jong (1955) namens de SP lid van het Europees Parlement. Daarvoor was hij enkele jaren lid van het afdelingsbestuur van de SP in Rotterdam. Voordat hij tot Europarlementariër werd gekozen, was hij Speciaal Adviseur Goed Bestuur en Mensenrechten op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de jaren negentig werkte hij enkele jaren voor de Europese Commissie en daarna, vanuit de Justitieraad, voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie. In 2000 promoveerde hij op het proefschrift ‘De vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing in het kader van de Verenigde Naties’. In 1979 behaalde hij zijn Master’s aan de New School for Social Research in New York, nadat hij in 1976 en 1977 achtereenvolgens met succes zijn studies Rechten en Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afrondde. Dennis woont in Rotterdam.
2. Eric Smaling
Eric Smaling (1957) groeide op in de Amsterdamse Watergraafsmeer en – in de vakanties – op een melkveehouderij/manege in Barneveld. Hij studeerde Bodemkunde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en promoveerde in 1993 op ‘Bodemvruchtbaarheid in Afrika’. Daarvoor woonde en werkte hij in Indonesië en Kenia. In 1998 werd hij hoogleraar Bodemkunde in Wageningen en in 2004 hoogleraar Duurzame Landbouw aan de Universiteit Twente. Hij was ook actief voor de VN-organisatie FAO (Voedsel en Landbouw) en de Wereldbank. Met zijn partner Rindert Kromhout schreef hij diverse jeugdboeken, zoals ‘De Prijs van Poep’ (2001) en ‘Gooi maar weg’ (2005). In 2007 werd hij benoemd als Eerste Kamerlid voor de SP en in 2013 stak hij het Binnenhof over en werd lid van de Tweede Kamer. Met zijn broer Floris Meslier en voormalig SP-wethouder Jules Iding schreef hij in 2013 ‘De Laatste Boer’, over de strijd om de schaarse vierkante meters in Nederland.
3. Anne-Marie Mineur
Anne-Marie Mineur (1967) komt uit Oss. Ze heeft Taal- en Spraaktechnologie gestudeerd in Utrecht. Ze heeft vier jaar onderzoek gedaan aan het Duitse Onderzoeksinstituut voor Kunstmatige Intelligentie (DFKI) in Saarbrücken, en daarna gewerkt aan de universiteiten van Utrecht en Groningen waar ze onderzoek deed en les gaf. Sinds 2003 is ze lid van de SP. In 2006 werd ze raadslid in De Bilt, waar ze namens de gemeenteraad van De Bilt bestuurslid werd van de Sociale Werkvoorziening. Ook was ze lid van de lokale rekenkamercommissie. In 2009 werd ze afdelingsvoorzitter van SP De Bilt en in 2011 lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen in de provincie Utrecht. Daar leidt ze nu een fractie van vier mensen. Anne-Marie Mineur woont in De Bilt in een woongroep die huist in een voormalig kraakpand.
4. Erik Wesselius
Erik Wesselius (1959) is geboren in Groningen. Hij ging in Wageningen naar de middelbare school en studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht. Na zijn afstuderen werkte Erik als freelance journalist en werd hij compagnon in een kleinschalig IT-bedrijf. In 1994 stapte hij over naar internationaal Europees politiek werk. Hij was een paar jaar campagneleider bij A SEED Europe en een van de organisatoren van de eurokritische Top van Onderop in Amsterdam in juni 1997. Een paar maanden daarna richtte hij samen met drie anderen Corporate Europe Observatory (CEO) op, dat sindsdien uitgroeide van schrijfcollectief tot gerespecteerde en gevreesde ‘lobbywaakhond’ in Brussel. In 2005 was hij actief in het Comité Grondwet Nee. Binnen CEO houdt Erik zich bezig met lobbytransparantie, gedragsregels rond lobbyen voor lobbyisten en politici, en de eurocrisis. Erik Wesselius woont in Utrecht.
5. Niels Jongerius
Niels Jongerius (1984) woont in Amsterdam en is sinds 2009 fractiemedewerker voor de SP-Eurofractie. In 2010 behaalt hij zijn bachelor Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Eerder was hij actief voor de SP-jongerenorganisatie ROOD en bestuurslid van de SP-afdeling Groningen. Daarvoor heeft hij twee jaar in het landelijk bestuur van ROOD gezeten, waarbinnen hij onder andere verantwoordelijk was voor de verkiezing van ‘Huisjesmelker van het jaar’. Eerder was hij betrokken bij anti-oorlogsprotesten en organiseerde hij met ‘de Woonwinkel’ – een samenwerkingsverband van ROOD, de GroenLinks-jongeren van Dwars en de Groninger Studentenbond – huisvesting voor 50 eerstejaarsstudenten in een gekraakt kantoorpand. Voor de SP-Eurofractie is hij media- en actiecoördinator en houdt hij zich verder onder meer bezig met het aanpakken van belastingontwijking en -ontduiking en het verzet tegen het vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU.
6. Frank Köhler
Frank Köhler (1953) is adviseur sociaal beleid. Vervulde diverse functies in de vakbeweging: van secretaris bij de Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) tot landelijk bestuurder bij de Vervoersbond FNV. Werkte als adviseur voor de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad. Was tot 2010 algemeen directeur van vereniging Milieudefensie. Politiek actief vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw. Lid van het hoofdbestuur en vice-voorzitter van de toenmalige Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). In de jaren tachtig en negentig fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad, eerst voor de PSP, later voor GroenLinks. Wethouder voor sociale zaken en armoedebestrijding en voor verkeer en vervoer (1998-2001). Sinds 2011 lid van de SP en van daaruit actief binnen de kerngroep Amsterdam-Oost.
7. Fenna Feenstra
Fenna Feenstra (43) werd geboren in Delft. In Ede ging zij naar school. Vanaf 1988 volgde zij drie opleidingen die zij succesvol heeft afgerond: Landbouw, Informatica en Bedrijfskunde. Feenstra heeft gewerkt in de melkveehouderij-automatisering, medische productontwikkeling en energieonderzoek. Feenstra werkt nu als Hogeschooldocent bij de opleiding Sensor-technologie te Assen. Fenna heeft haar hele leven al gestreden voor een menswaardige en duurzame wereld. Als kind voerde Feenstra al actie voor Amnesty International en tegen kernenergie en kernwapens. Als student was zij betrokken bij de studentenacties tegen de verlaging van de studiefinanciering. Feenstra is sinds 2002 actief lid van de SP. In Sneek was zij afdelingsvoorzitter. In Fryslân is Feenstra sinds 2012 lid van de Provinciale Staten en sinds 2013 regiovertegenwoordiger. Feenstra woont in Sneek en heeft twee kinderen.
8. Reinout Heijdra
Reinout Heijdra (1975) is afkomstig uit de regio Den Haag. Na een opleiding Aardrijkskunde aan de Hogeschool Rotterdam heeft hij in 2003 de studie Sociale Geografie afgerond aan de Universiteit Utrecht. Onderwijs vormt de rode draad in de loopbaan van Reinout. Na zijn studie is hij begonnen als medewerker bij de afdeling Openbaar Onderwijs van de gemeente Den Haag. Daarna heeft Reinout gewerkt binnen het werkveld diplomawaardering. In 2008 heeft hij zijn les-bevoegdheid behaald voor het schoolvak aardrijkskunde. Sinds twee jaar werkt hij als leraar in het hoger beroepsonderwijs, momenteel als docent aan de lerarenopleiding Aardrijkskunde van de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf 2008 heeft Reinout een aantal jaren in Brussel gewoond. Na een jaar als adviseur bij een Vlaamse hogeschool gewerkt te hebben, is hij aan de slag gegaan als SP-fractiemedewerker in het Europees Parlement. Reinout is daar drie jaar verantwoordelijk geweest voor het volgen van sociaaleconomische onderwerpen. Reinout woont met zijn partner in Delft.
9. Alexander van Steenderen
Alexander van Steenderen (1976). Sinds 2007 is hij werkzaam bij de Tweede Kamerfractie, op het gebied van Europa en Financiën. In die functie heeft hij zich beziggehouden met alle aspecten van de Europese Unie, zoals het Verdrag van Lissabon en het schrijven van het initiatiefwetsvoorstel voor een referendum daarover. Recent gaat zijn aandacht grotendeels uit naar de eurocrisis. Hij heeft meegeschreven aan het huidige en vorige Europees Verkiezingsprogramma. Daarnaast was hij tijdelijk raadslid in zijn woonplaats Schiedam. Alexander woont samen en heeft twee kinderen. De komende tijd zou hij zich graag richten op het nog verder versterken van het sociale geluid in Europa en het verzet tegen de sluipende machtsoverdracht aan Brussel.
10. Gabriella Molica
Gabriella Molica (1959) is in Bologna (Italië) geboren. Ze komt uit een socialistisch nest, waar zij de begrippen socialisme en sociale rechtvaardigheid met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Al vanaf haar studietijd is zij actief in de politiek. Naast haar studie Geschiedenis (met als een van de specialisaties Sociale Economische Geografie) heeft zij gewerkt als hoofd Fundraising en Communication voor een de grootste kinderopvanghuizen van Italië. Ze heeft ook gewerkt als directeur van een avondschool voor volwassenen. In 1987 is zij naar Nederland gekomen. In de periode tussen 1987 en 1997 heeft zij parttime gewerkt om haar kinderen groot te brengen. Sinds 1998 werkt zij in het onderwijs en heeft ze voor verschillende organisaties gewerkt, waaronder het Italiaanse ministerie van het Onderwijs, het Nederlands Centrum voor Buitenlanders en verschillende maatschappellijke organisaties. Sinds 2012 is zij afdelingsvoorzitter van de SP-Zaanstreek.