nieuws

Van Gerven: 'Pokeren met eigen risico bedreigt solidariteit ziektekostenstelsel'

'De solidariteit in de zorg brokkelt steeds verder af nu steeds meer gezonde mensen een hoog eigen risico nemen om zo min mogelijk premie te hoeven betalen. Als gezonde mensen minder premie betalen door te pokeren met het eigen risico, betekent dit hogere premies voor de ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Bovendien lopen mensen met een laag inkomen,die noodgedwongen kiezen voor een hoger eigen risico om de hoge premies te drukken, niet alleen financieel maar ook qua gezondheid extra gevaar.' Dit zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in reactie op het laatste nieuws dat het aantal mensen dat kiest voor een hoger eigen risico is verdubbeld.

Voor veel mensen zijn de vaste premies en de verhoging van het eigen risico van 220 naar 350 euro een molensteen om de nek. Daarom is de verleiding voor gezonde en meestal jonge mensen om een hoog eigen risico te nemen erg groot. Een student met een eigen risico van 850 euro (350 euro verplicht, 500 euro vrijwillig) krijgt, met maximale zorgtoeslag, elke maand 15 euro toe op de zorgverzekering. Een oudere met zorgtoeslag, die aanvullend verzekerd is en géén vrijwillig eigen risico heeft gekozen, is 45 euro kwijt. SP heeft inmiddels een Kamerdebat aangevraagd.

Van Gerven wil ook duidelijkheid over het initiatief ‘Zorgeloos’ dat juist vanwege solidariteit geen eigen risico wil. Bij deze verzekering, ondergebracht bij ASR, konden verzekerden het eigen risico afkopen. Na één dag, waarbij het kennelijk storm liep, trok de overheid de stekker eruit, terwijl de Nederlandse Zorgautoriteit er wel haar goedkeuring aan had gegeven. Henk van Gerven: 'Met betrekking tot Zorgeloos moet ook de onderste steen boven. Het is absurd dat de overheid ingrijpt omdat ze voor het eigen risico is, terwijl het initiatief ‘Zorgeloos’ binnen de wet gewoon mogelijk was.’

De verdergaande tweedeling in de zorg maakt duidelijk dat het SP-plan voor een ziektekostenstelsel met een volledig inkomensafhankelijke premie meer dan ooit gewenst is. Driekwart van de Nederlanders gaat er in dit plan op vooruit. Daarnaast kan het eigen risico dan worden afgeschaft.

Betrokken SP'ers