nieuws

Van Bommel: 'Verdrag EU met Indonesië veel te vroeg'

Voor SP-woordvoerder Harry van Bommel komt de nieuwe overeenkomst tussen de EU en Indonesië veel te vroeg. De Europese Unie heeft een overeenkomst met Indonesië gesloten om de betrekkingen aan te halen. 'De band van Nederland met Indonesië is weliswaar al stokoud maar ligt heel gevoelig. Zolang corruptie en mensenrechtenschendingen bestaan in Indonesië heeft het geen zin dat de EU dat land beloont met een aantrekkelijke overeenkomst. De overeenkomst is vooral bedoeld om de EU in Azië op de kaart te zetten,' aldus Van Bommel.

De SP-woordvoerder stelt dat Nederland en de EU de regering van Indonesië niet hard willen aanpakken, omdat er veel te verdienen valt voor het Europese bedrijfsleven in de heel snel groeiende economie van dat land. De winst gaat voor de mensenrechten. Voor de EU is het bovendien een kans om als zelfstandige politieke eenheid buitenlands beleid in Azië te ontwikkelen. Voor de SP blijven er teveel vragen over om daarmee nu akkoord te gaan. De Nederlandse regering geeft toe dat nog heel veel te verbeteren valt aan de bestrijding van corruptie, de verbetering van de vrijheid van meningsuiting van ‘minderheden’ en verbetering van de naleving van andere mensenrechten in Indonesië. Geen enkel ministerie tenslotte heeft tot nu toe anticorruptiemaatregelen genomen. Desondanks wil de regering dat de Tweede Kamer de overeenkomst van de EU goedkeurt.

Het debat over de overeenkomst van de EU met Indonesië was voor Van Bommel aanleiding om meerdere onderwerpen op het gebied van mensenrechtenschendingen en democratisch tekort in Indonesië aan de kaak te stellen. Tevens probeerde hij de scheve verhoudingen tussen Nederland en de oude koloniën recht te breien. De SP heeft vele malen vragen gesteld over de ellende van de Nederlandse politionele acties, na de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring in 1945. Er is veel moeite gedaan om genoegdoening te krijgen voor de slachtoffers van de Nederlandse massamoord in Rawagedeh in december 1947. Onlangs kwam er een doorbraak omdat de rechtbank van Den Haag de nabestaanden uit Rawagedeh in het gelijk stelde en het verjaringsbeginsel over deze misdaad niet van kracht verklaarde. Dat is een geweldige vooruitgang. 'De schande van Rawagedeh en al die andere dorpen die in die jaren zijn uitgemoord moet worden uitgewist voordat weer even voordelige als grootschalige overeenkomsten worden gesloten. Oude dorpelingen in Rawagedeh en andere plaatsen zijn in 65 jaar nooit bedacht met een fatsoenlijke regeling. Ik roep de minister deze toezeggingen te doen', aldus Harry van Bommel. Minister Rosenthal meldt dat de regering zich beraad over instellen van hoger beroep. De SP wil dat de regering hiervan afziet.

Voor Van Bommel is er nog meer vreemd aan de band tussen Nederland en Indonesië. Indonesië is lid van de groep van twintig economische belangrijkste landen in de wereld, de G-20. Maar tegelijkertijd krijgt Indonesië van Nederland nog steeds ontwikkelingshulp. 'Dit is een heel vreemde toestand. Een land dat bij de G20 hoort en tegelijkertijd ontwikkelingshulp ontvangt van een oude kolonisator,' aldus Van Bommel. 'Tegelijkertijd heeft Indonesië de laatste tien jaar oorlogsschepen in ons land gekocht en worden delen van de bevolking onderdrukt. Dat kan niet samengaan.'

Betrokken SP'ers