Bestuursakkoord: ‘Kabinet jaagt mensen armoede in’
SP-leider Roemer heeft hard uitgehaald naar de plannen van het kabinet om fors te bezuinigen op de bijstand, jong gehandicapten, bijzondere ziektekosten, jeugdzorg en de sociale werkplaatsen. ‘Het kabinet laat nu haar ware gezicht zien. Mensen met een handicap of arbeidsbeperking worden de armoede in gejaagd. De regering die niets vraagt van de allerrijksten, pakt uitgerekend de meest kwetsbare mensen. Het kabinet Rutte maakt doelbewust met steun van Wilders de rijken rijker en de armen armer’, aldus Roemer.
In de plannen van het kabinet worden de bijstand, de wet voor jong gehandicapten en de regeling voor sociale werkplaatsen samengevoegd tot één wet. Dat gaat gepaard met een bezuiniging van miljarden. Naast een flinke korting op de hulp bij het zoeken naar werk, wordt ook nog eens de uitkering van mensen met een beperking fors verlaagd. Bovendien gaan er op termijn 60.000 werkplekken in de sociale werkplaats verdwijnen.
Sociale Werkplaats Het kabinet beweert dat uitkeringen verlagen en banen in de sociale werkplaats schrappen ertoe zal leiden dat meer mensen een reguliere baan zullen vinden. ‘Klinkklare onzin’, aldus Roemer, ‘de afgelopen jaren is al fors bezuinigd op deze regelingen. De reden dat mensen hier nog inzitten, is niet omdat ze niet willen werken, maar omdat ze dat niet kunnen en omdat werkgevers onvoldoende rekening houden met de beperkingen van mensen. Maar daar doet dit kabinet niks aan.’
Zorg Ook mensen die begeleiding krijgen via de AWBZ vanwege een beperking of ouderdom krijgen de rekening van dit kabinet gepresenteerd. Naast forse bezuinigingen, krijgen gemeentes een zak geld van de overheid, zonder dat vast staat dat dit ook daadwerkelijk aan zorg moet worden besteed. Roemer: ‘De Kamer heeft onlangs drie wetten van mijn oud-collega Agnes Kant aangenomen, waarin staat dat zorggeld niet aan iets anders mag worden uitgegeven. Deze wetten worden binnenkort besproken in de Eerste Kamer en wanneer ze worden aangenomen is dit akkoord niet langer alleen asociaal, maar ook nog eens onwettig.’
Jeugdzorg Verder wordt maar liefst 300 miljoen euro bezuinigd op de jeugdzorg. Ook wordt een eigen bijdrage ingevoerd en zijn gemeenten niet verplicht om dit geld ook echt aan jeugdzorg te besteden. ‘Om kinderen een goede toekomst te bieden, is het juist van belang om problemen zo vroeg mogelijk aan te pakken. Er zijn nu al grote problemen in de jeugdzorg en nog meer bezuinigen, betekent dat kinderen en hun ouders aan hun lot worden overgelaten’, aldus Roemer.