Tiny Kox opnieuw SP-lijsttrekker voor de Eerste Kamer
'Hoe groter de SP in de Eerste Kamer, hoe kleiner de kans dat het kabinet zijn hardvochtige plannen in de zorg, in het onderwijs en in de sociale zekerheid zal kunnen doorzetten.' Dat zei Tiny Kox, die vandaag door de partijraad van de SP unaniem werd verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerfractie.
Hij haalde aan hoe de SP de afgelopen jaren het verschil heeft gemaakt in de Eerste Kamer. Zo voerde SP-senator Arjan Vliegenthart, samen met andere oppositiepartijen, de druk bij het kabinet op voor een onderzoek naar de oorlog in Irak. Kox: 'Dankzij de SP is het de regering nog steeds niet gelukt heel Nederland op te zadelen met een elektronisch patiëntendossier dat aan alle kanten lekt. De SP in de senaat blijkt daadwerkelijk in staat het kwade te voorkomen, en soms zelfs het goede te stichten.'
Kox kondigde aan dat hij samen met de fractievoorzitters van de ChristenUnie en de PvdA werkt aan een voorstel tot een parlementaire enquête naar 20 jaar privatisering in Nederland. Het zou voor het eerst zijn sinds het bestaan van de Eerste Kamer dat zij haar enquêterecht uitoefent.
De partijraad steunde de voordracht van het partijbestuur voor de Eerste Kamer volledig. In zijn toespraak bedankte Kox de senatoren Slager, Ter Horn, Peters en Meulenbelt die er voor kozen zich niet meer verkiesbaar te stellen.
De kandidatenlijst zoals deze door de Partijraad is overgenomen:
1 Tiny Kox (1953), Tilburg. Sinds 2003 fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij algemeen secretaris van de SP. Is voorzitter vaste Kamercommissie voor de JBZ-Raad van de Europese Unie. Sinds 2003 lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa in Straatsburg, vanaf deze maand namens Nederland ondervoorzitter.
2 Tineke Slagter (1948), Zuidhorn. Huisarts. Sinds 2003 lid van de Eerste Kamer. Voorheen was zij voorzitter van de Landelijke huisartsenvereniging. In de Eerste Kamer is zij voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Zorg, Welzijn en Sport.
3 Eric Smaling (1957), Weesp. Hoogleraar duurzame landbouw Enschede; internationaal consultant in met name Afrikaanse lande; schrijver van kinderboeken. Directeur ontwikkelingsbeleid bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Eerste Kamerlid sinds 2007. Ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Buitenland, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.
4 Arjan Vliegenthart (1978), Amsterdam. Politicoloog. Eerste Kamerlid sinds 2007. Ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Vervoer, woordvoerder Binnenlandse Zaken. Directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP.
5 Arda Gerkens (1965), Haarlem. Was Tweede Kamerlid van 2002 tot 2010 en vanaf 2008 tweede ondervoorzitter van die Kamer. Woordvoerder verkeer, justitie, cultuur en ICT. Voorheen hoofd personeelszaken Milieudefensie en jongerenwerkster.
6 Geert Reuten (1946), Amsterdam. Eerste Kamerlid sinds 2007. Woordvoerder financiën, belastingen, vicevoorzitter vaste Kamercommissie voor economische zaken. Hoofddocent economie Universiteit Amsterdam, internationaal erkend Marx-expert.
7 Bob Ruers (1947), Utrecht. Was van 1998 – 2003 en van 2006 – 2007 Eerste Kamerlid. Voorheen fractievoorzitter gemeenteraad Utrecht. Is advocaat, gespecialiseerd in bijstand aan asbestslachtoffers. Promoveert dit jaar op omvangrijke studie naar gevolgen asbest.
8 Tuur Elzinga (1969), Haarlem. Eerste Kamerlid sinds 2007. Is verbonden aan FNV Mondiaal. Was daarvoor coördinator XminY Solidariteitsfonds, beleidsmedewerker FNV en beleidsmedewerker Tweede Kamerfractie sociale zaken en werkgelegenheid.
9 Nanneke Quik-Schuijt (1942), Utrecht. Eerste Kamerlid sinds 2007. Voorzitter van de vaste Kamercommissie voor verzoekschriften. Was daarvoor kinderrechter, vice-president van de Rechtbank Utrecht en mediator. Expert in familie- en kinderrecht.
10 Ineke Palm (1951), Rotterdam. Epidemioloog. Beleidsmedewerker Wetenschappelijk Bureau SP. Daarvoor beleidsmedewerker Tweede Kamer en raadslid Rotterdam.
11 Erik Meijer (1944), Rotterdam. Sociaal geograaf. Was van 1999 – 2009 fractievoorzitter SP in Europees Parlement. Daarvoor o.a. deelraadslid Rotterdam en Statenlid Noord-Holland.
De overige kandidaten op de lijst zijn Hugo Polderman (Roosendaal), Paul Lempens (Weert), Meta Meijer (Amsterdam), Leo Steenbakkers (Heesch), Peter Verschuren (Groningen), Remi Poppe (Vlaardingen), Mahmut Erciyas (Oss), Alie Dekker – Van het Hof (Assen), Tjitske Siderius (Zwolle), Trix de Roos – Consemulder (Vlissingen), Peter Lucassen (Nijmegen), Frans Mulckhuijse (Almere), Jos van der Horst (Drachten), Hans-Martin Don (Waalre), Mariska ten Heuw (Hengelo), Willem Bouman (Doesburg), Rikus Brader (Hongerige Wolf), Sineke ten Horn (Groningen) en Riet de Wit-Romans (Heerlen).