nieuws

Strafheffing voor bedrijven die belasting ontduiken via belastingparadijs

Bedrijven die geld wegsluizen via belastingparadijzen worden gestraft met een heffing. Dit is een van de zes voorstellen die SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir doet om belastingontduiking via belastingparadijzen tegen te gaan. Ook wil hij dat er een einde komt aan de praktijk van in Nederland gevestigde brievenbusbedrijven, die Nederland een gewild doorsluisland maken. Bashir: “ Nu de de G20 landen voor het eerst overeenstemming hebben bereikt over de aanpak van belastingparadijzen, moet het niet blijven bij loze beloftes. Bedrijven die wel de lusten maar niet de lasten willen, moeten worden gestraft. Het is immers de gewone belastingbetaler die er anders voor opdraait. Maar beter is het om deze ontduiking gewoon onmogelijk te maken.”

De afgelopen jaren heeft de SP regelmatig gepleit voor een strenge aanpak van belastingparadijzen en het terugdringen van belastingconcurrentie. Nederland is een spin in het web van de belastingconstructies waarmee multinationals wereldwijd belasting proberen te ontwijken. Volgens Bashir is het daarom niet verwonderlijk dat ons kabinet zich zo terughoudend heeft opgesteld als het gaat om de aanpak van belastingparadijzen. “Het kabinet maakt de belastingparadijzen juist mogelijk door er verdragen mee aan te gaan. Een verdrag zorgt namelijk voor legitimatie om niet meer als belastingparadijs aangemerkt te worden,” aldus Bashir. Op verzoek van het Kamerlid worden daarom de verdragen met de belastingparadijzen Qatar en Bahrein binnenkort in de Tweede Kamer behandeld.

Op aandringen van Frankrijk en Duitsland is het onderwerp van de belastingparadijzen op de agenda gezet van de G20. Inmiddels heeft staatssecretaris De Jager zich ook uitgesproken voor een aanpak van belastingparadijzen, maar op de vraag van Bashir wat een belastingparadijs volgens hem is, bleef hij het antwoord schuldig. Bashir: “Ook is het niet duidelijk wat nu concreet de voorstellen van dit kabinet zijn. Het enige wat dit kabinet doet is vertellen wat er internationaal is afgesproken. Dat kunnen we ook in de krant lezen. Het gaat er nu juist om hoe het kabinet die afspraken concreet in de praktijk wil gaan brengen en of zij bereid is te pleiten voor echte maatregelen, want de afspraken die gemaakt zijn, zijn slechts een zeer voorzichtig eerste stapje.”

De zes voorstellen van de SP:

1.Duidelijke omschrijving van belastingparadijs Landen waar heel weinig belasting wordt betaald en landen die niet bereid zijn om gegevens met de Nederlandse fiscus uit te wisselen moeten worden gezien als belastingparadijzen. Daarnaast moeten er internationale afspraken komen voor het tegengaan van schadelijke belastingconstructies. Daaronder vallen ook de belastingvrije zones voor bedrijven. Deze passen niet binnen de afspraken van de G20-landen dat protectionisme moet worden voorkomen.

2.Nederland geen tussenland meer voor belastingontduiking Nederland moet zelf het goede voorbeeld geven. De Nederlandse overheid is erg creatief met het verzinnen van trucjes om via Nederland de belasting te omzeilen. Hierdoor wordt Nederland vaak als tussenland gebruikt om winsten van het ene naar het andere land te sluizen. Zo moet er een eind komen aan de vele brievenbusbedrijven die alleen maar dienen om het betalen van belastingen te vermijden.

3.Strafheffing voor Nederlandse bedrijven die zich vestigen in een belastingparadijs Nederland moet het voorbeeld van Japan volgen en een strafheffing invoeren. Nederlandse bedrijven die zich in een belastingparadijs vestigen met het doel om minder belasting te betalen moeten het verschil tussen het Nederlandse belastingtarief en het belastingtarief van het belastingparadijs alsnog afgedragen aan de Nederlandse fiscus. De Nederlandse overheid moet stoppen met het klakkeloos en kritiekloos sluiten van verdragen met belastingparadijzen. Door klakkeloos en kritiekloos verdragen te sluiten met belastingparadijzen legitimeert de Nederlandse overheid het bestaan van belastingparadijzen en brengt ze zo schade toe aan andere landen.

4.Totale openheid belastingbetalingen multinationals Multinationals zijn inmiddels zo handig geworden in het optuigen van allerlei internationale constructies, dat ze in Nederland nauwelijks nog belasting betalen. Bedrijven moeten daarom voor elk land aangeven hoeveel belasting ze betalen. Nu is het nog niet mogelijk om het totaal aan belastingen dat een multinational betaald in te zien. Om echt inzicht te krijgen waar en hoeveel multinationals aan belasting betalen, zal de Nederlandse overheid zich moeten inzetten voor een vernieuwing van de internationale boekhoudkundige standaard.

5.Bankgeheim aanpakken Er moet sprake zijn van volledige en automatische uitwisseling van bankgegevens. Volgens de nieuwe afspraken die nu worden gemaakt met andere landen, zoals Zwitserland, worden er alleen maar bankgegevens verstrekt wanneer de belastingdienst al weet dat er sprake is van fraude. Het probleem is dat je nu juist eerst de gegevens van de bankrekeninghouders nodig hebt om er achter te komen of er sprake is van belastingontduiking. Zolang belastingfraudeurs in Nederland geen spoor achterlaten kunnen ze met de maatregelen van dit kabinet nog steeds ongestoord hun gang gaan in belastingparadijzen.

6.Oprichting internationaal kenniscentrum voor belastingconcurrentie Er moet een internationaal kenniscentrum komen voor belastingconcurrentie. Deze onderzoekt schadelijke belastingconstructies en het proces van belastingconcurrentie. Door deze volledig onafhankelijk te laten functioneren is zij niet afhankelijk van de druk van overheden om bepaalde zaken wel of juist niet aan de orde te stellen. Zij hoeft daarom ook niet achter de schermen te werken, maar mag in alle openheid op eigen initiatief adviezen geven. Daarnaast kan zij advies verlenen ten behoeve van het voorkomen van belastingontduiking, met name aan landen waar deze kennis onvoldoende aanwezig is.

Betrokken SP'ers