Klimaatplannen EU in lijn met Nederlands beleid
De SP is redelijk tevreden over de voorstellen die zijn gedaan door de Europese Commissie om de klimaatdoelstellingen voor 2020 te halen. SP-kamerlid Paulus Jansen: “Het voorgestelde beleid is op hoofdlijnen verstandig, al zal nog moeten blijken of de algemene doelstellingen hard worden gemaakt met concrete maatregelen, zoals een uitgebreider en beter emissiehandelssysteem en strengere energie-efficiencyeisen voor apparaten en auto’s. Ook kan de behandeling in het Europees Parlement nog roet in het eten gooien.”
De voorzitter van de Europese Commissie Barroso presenteerde gisteren een scala aan voorstellen om de doelstellingen voor de verlaging van de CO2-uitstoot en de vergroting van het aandeel duurzame energie te realiseren. Zo zijn er plannen voor een uitgebreider emissiehandelssysteem, het bevorderen van CO2-opslag en het vergroten van het aandeel duurzame energie. Nederland moet hierdoor in 2020 14% van haar energie duurzaam opwekken. Nu is dat ongeveer 2,4%.
Daarnaast pleit de Europese Commissie voor het instellen van duurzaamheidscriteria voor biomassa. De SP heeft in de Tweede Kamer gepleit voor een verbod op geïmporteerde biomassa, zolang er geen waterdichte, handhaafbare criteria zijn voor duurzaamheid en sociale effecten. Paulus Jansen: “Het EU-voorstel lijkt een stap in de goede richting, maar als die criteria daadwerkelijk iets voorstellen, wordt de doelstelling om in 2020 ongeveer 10% van de Nederlandse energiebehoefte te dekken met biomassa onhaalbaar. Het is daarom beter om voor duurzame energie zwaarder in te zetten op wind op zee.”
Een belangrijk discussiepunt is nog de manier waarop de emissierechten voor de zware industrie verdeeld moeten worden. Aanvankelijk was de Europese Commissie –net als de SP- voor het veilen van 100% van deze rechten, maar onder invloed van de industrielobby is er nu gekozen voor een overgangssysteem, waarbij voorlopig nog een groot deel van de rechten gratis wordt uitgedeeld. Jansen: “De zware industrie concurreert wereldwijd, ze hebben dus gelijk als ze stellen dat er een wereldwijd emissiehandelssysteem moet komen en dat een systeem alleen voor Europa concurrentievervalsend kan werken. Maar dat probleem kan ook op een andere manier opgelost worden dan door de rechten gratis te blijven weggeven. De EU kan een importheffing zetten op producten die gemaakt zijn in landen waar geen emissiehandel bestaat, met een tarief dat het concurrentienadeel neutraliseert. Dat is een stimulans voor die landen om zich aan te sluiten bij het emissiehandelssysteem.”