Dubbel gepakt met eigen bijdragen eerstelijnspschologie en psychotherapie
Tijdens het debat over de overheveling van de curatieve (op genezing gerichte) GGZ van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet hekelde Kamerlid Henk van Gerven de invoering van de eigen bijdrage voor de Eerstelijnspsychologie en de eigen bijdrage voor psychotherapie. De eigen bijdragen komen bovenop het nieuwe eigen risico.
Van Gerven: "Het is onrechtvaardig en discriminatoir om mensen met geestelijke problemen anders te behandelen dan mensen met lichamelijke klachten." De overheveling gaat tevens gepaard met de invoering van de zogenaamde diagnose behandeling combinaties (dbc's) om de marktwerking in de GGZ te bevorderen. De invoering van het stukloon bij de GGZ-zorgaanbieders leidt tot meer bureaucratie en administratieve rompslomp waar niemand op zit te wachten. Ook dreigen bij de overheveling preventieve en ondersteunende activiteiten niet langer te worden vergoed, terwijl de minister had beloofd dat geen voorzieningen zouden verdwijnen.
In het debat leek minister Klink niet ongevoelig voor het argument dat de eigen bijdragen oneerlijk zijn. Hij gaat onderzoeken of ze in 2008 niet kunnen verdwijnen en ondergebracht worden onder het eigen risico. Henk van Gerven: "Wij zijn ook tegen het eigen risico, maar in ieder geval zou het betekenen dat het 'dubbel pakken' van mensen met psychische problemen dan van de baan is."