Marijnissen: Begroting van gemiste kansen en gebrek aan lef
De eerste begroting van Balkenende IV mist het nieuwe elan dat het kabinet zelf bepleit, stelt SP-leider Jan Marijnissen. “Beleid dat is gebaseerd op verkeerde keuzes uit het verleden moet overboord. Het marktdenken moet uit de zorg, de schaalvergroting uit het onderwijs. En er is een gebrek aan lef om de graaicultuur en de armoede aan te pakken. Dit kabinet maakt het land niet beter en socialer.”
Marijnissen debatteert met Van Geel in Netwerk over het gebrek aan armoedebeleid
Marijnissen: “Dit kabinet mist kansen. Bos lijkt vooral op de winkel te moeten passen die eerder door het CDA en de VVD is ingericht. Vrijwel alle maatregelen die zorgden voor aantasting van kwaliteit en vertrouwen, blijven ongewijzigd overeind. En er dreigt zelfs aantasting van het ontslagrecht, ondanks het totale gebrek aan noodzaak en draagvlak.”
Het steekt Marijnissen dat voor armoedebestrijding in 2008 slechts vijf miljoen euro extra wordt uitgetrokken, terwijl gelijkertijd niets wordt gedaan tegen de graaicultuur. “Het is laf dat deze problemen niet worden aangepakt.” Voor het aanpakken van de graaicultuur heeft de SP een vijfpuntenplan, met onder meer een verbod op prestatiebonussen voor bestuurders en het onderbrengen van hun salarissen in CAO’s. De SP vindt de bezuinigingen op hulp voor ouderen, gehandicapten en zieken onacceptabel, net als de beperking van de belastingaftrek voor ziektekosten voor deze mensen. De no claim mag niet worden vervangen door een net zo oneerlijk eigen risico.
Marijnissen: “Een kabinet dat af wil van de zesjescultuur, moet zelf lef tonen. Dat betekent, waar nodig, breken met het verleden en nieuwe keuzes durven maken. Hoewel de SP het op onderdelen eens is met de kabinetsplannen, overheerst de teleurstelling. Het ontbreekt aan het nieuwe elan waar Balkenende zelf voor pleit, vooral als het gaat om versterking van de publieke sector en de aanpak van de tweedeling. Daarom zullen wij het kabinet kritisch benaderen en alternatieve en constructieve voorstellen indienen voor een écht beter Nederland.”
Dat het met hetzelfde geld ook anders kan, laat de SP zien in haar alternatieve begroting die zij morgen presenteert. Daarin kiest de SP voor extra investeringen in zorg, onderwijs, criminaliteitsbestrijding, openbaar vervoer, bestrijding van de armoede en éérlijker delen.