Handel in illegaal hout is heling
Vandaag inspecteerde SP-Tweede Kamerlid Remi Poppe op uitnodiging van Milieudefensie een tuincentrum van Life and Garden. Life and Garden kreeg in aanwezigheid van verschillende Kamerleden door Milieudefensie de Botte Bijl Award uitgereikt. De tuinketen kreeg deze omdat er onder andere veel illegaal hout uit Indonesië werd aangetroffen. Eerder deze week stelde Remi Poppe al Kamervragen over de illegale houtkap en handel in Congo.
Elk jaar inspecteert Milieudefensie de tuincentra in Nederland. Het bedrijf dat het slechtst presteert met betrekking tot het gebruik van duurzaam hout krijgt de Botte Bijl Award. Volgens Milieudefensie verkoopt de keten slechts 5 procent FSC-gecertificeerde tuinmeubelen in de winkel en werd er veel illegaal hout aangetroffen van plantages in Indonesië. Het bedrijf doet al jaren niets substantieels om hier verandering in aan te brengen.
Meubelen met het FSC-keurmerk komen uit bossen en plantages die op een duurzame manier worden beheerd met onafhankelijke controle van de hele handelsketen. Remi Poppe stelde eerder deze week de illegale houtkap in Congo aan de kaak. Daar wordt door in Nederland gevestigde bedrijven op ouderwets koloniale wijze gehandeld. Hout wordt er illegaal gekapt en de lokale bevolking wordt letterlijk met twee zakken zout en twee zakken suiker afgekocht. De Nederlandse regering kan daar naar eigen zeggen niets aan doen omdat de vrijhandelsverdragen van de WTO een Nederlands verbod belemmeren op import van illegaal gekapt en niet duurzaam hout.
Remi Poppe: 'Een organisatie als Life and Garden handelt willens en wetens in gestolen hout en dat noemen we in normaal Nederlands heling. Dat moet de overheid niet willen accepteren. Als de wet- en handeslverdragen daarin te kort schieten dan moeten deze worden aangepast en dat is precies wat ik de minister heb gevraagd.'