nieuws

Bureaucratie verzekeraars mag medisch handelen niet hinderen

Zorgverzekeraars moeten alle medisch noodzakelijke behandelingen bij kankerpatiënten vergoeden, ook als met de behandeling niet is gewacht tot bureaucratische verzekeraars een akkoord hebben gegeven. Dit stelt SP-Kamerlid Henk van Gerven naar aanleiding van concrete meldingen van artsen dat onder meer kankerpatiënten onnodig lang moeten wachten op de behandeling of de ingreep plotseling niet of slechts gedeeltelijk vergoed krijgen. In antwoord op eerdere Kamervragen van SP-Kamerlid Agnes Kant gaf minister Hoogervorst aan het bestaan van de problemen niet te kennen.

De SP heeft alarmerende berichten gekregen van artsen en ook het tijdschrift Medisch Contact en het Algemeen Dagblad melden misstanden die zijn gevolgd op de introductie van het nieuwe zorgstelsel. Om te controleren of chirurgen uitsluitend ingrepen declareren die nog vergoed worden, moeten zij voor vrijwel alle handelingen toestemming vragen aan de verzekeraar. Ook in spoedeisende gevallen, bijvoorbeeld om tumoren van huidkankerpatiënten te behandelen. “Als ik bij een patiënt huidkanker constateer, dan mag ik niet direct opereren. Ik moet wachten op toestemming van de verzekeraar,’’ zegt Michel Cromheecke, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, vandaag in het Algemeen Dagblad.

SP-zorgwoordvoerder en huisarts Henk van Gerven: “Eerst werden deze problemen weggezet als aanloopproblemen, maar zoals wij vreesden heeft het nieuwe systeem tot structurele problemen geleid. Steeds meer worden de belangen van de verzekeraar centraal gesteld, de patiënt heeft het nakijken.”

Van Gerven heeft de minister gevraagd nader onderzoek naar de concrete gevallen die onder meer in het gerenommeerde vakblad Medisch Contact worden genoemd. Verder wil hij een principe-uitspraak van de minister of bij het toekennen van een vergoeding de medische noodzaak doorslaggevend moet zijn, of het bureaucratische proces dat de ziektekostenverzekeraar heeft bedacht.

Ook pleit hij voor een duidelijke oplossing van het probleem. “Ik voel er veel voor om op medische en ethische gronden een aanwijzing aan de zorgverzekeraars te geven, dat zij hun machtigingseis bij medische noodzakelijke ingrepen laten vervallen in het belang van de patiënt.”

Betrokken SP'ers