Plasterkkorting
Volgende week maandag voeren studenten actie voor het hoger onderwijs. Zij zijn vooral boos over de zogenaamde 'Plasterkkorting', waarbij 100 miljoen euro bij universiteiten is weggehaald en wordt overgeheveld naar specifieke onderzoekers. De schade is groot: universitair personeel wordt ontslagen en de kwaliteit holt achteruit.
De Plasterkkorting zorgt voor grote problemen. Universiteiten worden genoodzaakt te bezuinigen. Zo schrapt de faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht meer dan 30 procent van het vaste personeel. In Nijmegen moet de bèta-faculteit zwaar bezuinigen om ontslagen te voorkomen. In Amsterdam kwamen studenten in opstand nadat de Universiteit van Amsterdam 20 miljoen euro wilde bezuinigen.
Het idee van de Plasterkkorting is dat universiteiten het weggehaalde geld terug kunnen verdienen door middel van een onderscheidend onderzoeksvoorstel. Excellente onderzoekers maken hierdoor zeker kans op een mooi budget. Maar dit geld is altijd tijdelijk en voor specifiek onderzoek bedoeld. Intussen wordt er gekort op het budget van universiteiten, waarvoor het altijd onzeker is of het geld wordt terugverdiend. Vandaar dat wordt bezuinigd, onder andere op het vaste personeel.
Bij zijn aantreden beloofde Plasterk te investeren in wetenschap. Het tegendeel is het geval. Recente cijfers laten zien dat het percentage uitgaven aan onderzoek “nog nooit zo laag is geweest en zelfs lager dan het EU-gemiddelde.” Als Plasterk echt staat voor goed onderzoek, moet hij tenminste 100 miljoen euro extra investeren. Dit geld moet direct naar de Universiteiten gaan. Daarmee maakt hij zijn eigen korting ongedaan. De overheveling van 100 miljoen naar specifieke onderzoekers is dan zonder nare bijsmaak. Alleen dan zou de Plasterkkorting met recht een Plasterkinvestering zijn.
Om deze eis kracht bij te zetten, hebben studenten - verenigd in het Comité ROUW (Redt Ons Universitair onderWijs) - een Manifest opgesteld. Daarin wordt ook gepleit voor extra investeringen in plaats van nieuwe bezuinigingen. Maandag 15 juni wordt dit Manifest om 16.00 uur op het Plein voor de Tweede Kamer aan minister Plasterk aangeboden. Kom ook als je de eisen steunt!
Deze column is gebaseerd op een artikel dat Jasper van Dijk met het Comité ROUW heeft geschreven.