Pensioengraaiers
Terwijl de pensioenbestuurders al meer dan tien jaar topsalarissen in hun zakken steken, worden onze ouderen al meer dan tien jaar in de steek gelaten. Gepensioneerden zien hun pensioen niet meestijgen met de prijzen, terwijl graaiers aan de top hun inkomen alleen maar hard zien groeien. Het is de omgekeerde wereld maar helaas de oneerlijke realiteit. De SP vindt dat het nu de hoogste tijd is om daar iets aan te doen!
Genoeg geld
De afgelopen tien jaar waren zwaar voor ouderen. Na de crisis moest iedereen zijn steentje bijdragen, maar ook ná de crisis zijn ouderen dat blijven doen. Want hoewel de pensioenpotten meer dan verdubbelden, bleven de pensioenen voor onze ouderen achter. Eind 2009 was het totale pensioengeld 664 miljard euro, aan het begin van 2020 was dit maar liefst 1560 miljard euro. En terwijl de boodschappen duurder werden en de energierekening hoger werd, liet bijna geen enkel pensioenfonds de pensioenen meestijgen met de prijzen. Sommige pensioenfondsen verlaagden zelfs de pensioenen ondanks dat de behaalde rendementen hoog waren. Ouderen werden in de kou gezet. En ouderen worden nog steeds in de kou gezet. Want de kansen op pensioenverlagingen zijn de aankomende jaren groot door het nieuwe pensioenstelsel. Het indexeren van de pensioenen lijkt verder weg dan ooit.
En dat staat allemaal in schril contrast tot het steeds groter groeiende bedrag dat pensioenbestuurders elk jaar halen uit onze pensioenpotten. Zij krijgen vaak jaar in jaar uit een salarisverhoging van tientallen duizenden euro’s, terwijl ouderen soms tientallen duizenden euro’s verliezen in de loop der jaren.
Zoektocht naar de grootste graaiers
Wij bekeken de jaarverslagen van 2019 van de grootste pensioenfondsen en -uitvoerders in Nederland en kwamen tot een pijnlijke, maar niet verrassende conclusie: ook vorig jaar is er veel pensioengeld van ouderen in de zakken van graaiers beland. Het is nu, in tijden waarin pensioenverlagingen dreigen, de hoogste tijd om deze praktijken nader te bekijken en aan te pakken. Daarom houden we dit jaar de Grootste Graaier-verkiezing. Salarissen van honderdduizenden euro’s zijn geen uitzondering en zijn onacceptabel. Dit is geld van werkenden en gepensioneerden waar de pensioenbestuurders zichzelf rijkelijk mee belonen.
Stel grenzen!
Wij vinden dat beloningen van pensioenbestuurders maximaal gelijk moeten zijn aan het salaris van de minister-president. Net als in de zorg en bij de woningcorporaties blijkt telkens weer: als je het aan de markt overlaat, slaan de bestuurders aan het graaien. Als bestuurders zelf geen grenzen kunnen stellen, wil de SP dat de politiek hen grenzen oplegt. Met deze Grootste Graaier-verkiezing willen wij een einde maken aan het graaien uit de pensioenpotten. Het geld uit deze potten is bedoeld voor de gepensioneerden. De winnaar krijgt de KoolmeesCup voor de grootste graaier, vernoemd naar Minister Koolmees die nu weigert om het graaien aan te pakken.
Breng nu je stem uit op doemee.sp.nl/pensioengraaiers zodat we samen onze pensioenpotten kunnen beschermen en gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn: onze ouderen hun welverdiende oude dag geven.
De 15 grootste pensioengraaiers op een rijtje
Hieronder zetten we de 5 grootste pensioengraaiers op een rijtje. Zij zijn de vijf grootste graaiers van de grote pensioenfondsen en uitvoerders die de pensioenen van miljoenen mensen in ons land beheren. Want terwijl pensioenverlagingen dreigen, verdienen zij vele malen méér dan onze minister-president. Blijkbaar lukt het de bestuurders zelf niet om een salarisgrens te trekken en daarom gaan wij dat voor ze doen. Wie verdient volgens jou de prijs voor Grootste Graaier?
Ronald Wuijster, APG (Ambtenaren, Onderwijs, Politie, Defensie) -
682.649 euro
Ronald Wuijster is portefeuillehouder van het vermogensbeheer bij APG. Hij heeft bijna dertig jaar ervaring als bestuurder en directeur in de beleggingswereld, maar ook behoorlijk wat ervaring in het graaien inmiddels. Hij verdient meer dan 4 keer zoveel als onze minister-president.
Edwin Velzel, PGGM (Zorgverleners)
531.000 euro
Edwin Velzel streek in 2 jaar tijd meer dan een miljoen euro op door zijn werk bij pensioenuitvoerder PGGM. Deze uitvoerder beheert voor heel veel zorgmedewerkers hun pensioen. Terwijl zij staan te zwoegen en het kabinet een loonsverhoging al te veel moeite vindt voor deze harde werkers, steekt Edwin Velzel zonder enige ophef honderdduizenden euro's meer dan het salaris van de minister-president in zijn zak.
Peter Borgdorff, PFZW (Zorgmedewerkers)
239.000 euro
Peter Borgdorff is al 12 jaar directeur van het pensioenfonds PFZW die de pensioenen beheert van meer dan 1 miljoen zorgmedewerkers. In 12 jaar tijd stak hij miljoenen euro's in zijn zak. Ook afgelopen jaar verdiende hij weer aanzienlijk meer dan onze minister-president.
Nicole Beuken, ABP (Ambtenaren, Onderwijs, Politie, Defensie)
268.507 euro
Nicole Beuken was meer dan 12 jaar actief in de bestuursdirectie van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Inmiddels is zij vertrokken naar een ander pensioenfonds om ook daar weer honderdduizenden euro’s aan pensioengeld binnen te harken.
Norbert Hoogers, MN (Metaal en Techniek, Industrie, Koopvaardij)
411.000 euro
Van graaien in ons zorggeld, naar graaien uit onze pensioenpot. Norbert Hoogers kon bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis al rekenen op een dik salaris ver boven de Balkenendenorm, bij pensioenuitvoerder MN wist hij afgelopen jaar ook tonnen binnen te slepen. En dat allemaal terwijl de harde werkers in onze industrieën de afgelopen jaren te maken kregen met pensioenverlagingen.